Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Det svei i øynene til inspektørene fra Mattilsynet da de kom inn i sauefjøset

Nå er sauebonden på Osterøy fratatt sauene og gitt forbud mot å holde dyr.

En bonde i Hordaland har fått forbud mot å holde dyr, blant annet på grunn av manglende renhold i sauefjøset. Bildet er tatt i forbindelse med en annen sak. Illustrasjonsfoto: Bjarne Bekkeheien Aase

Mattilsynet har gitt en sauebonde på Osterøy i Hordaland forbud mot å holde dyr, etter at de har sett en rekke brudd på dyrevelferdsloven over lengre tid.

Det skriver avisen Bygdanytt.

Ifølge avisen har det vært mer sykdom og høyere dødlighet enn det som er vanlig, samtidig som syke dyr ikke har fått god nok oppfølging.

– Vi har ved flere tilsyn sett at sviktende rutiner for å sikre godt renhold og godt inneklima har gitt negative konsekvenser for sauene. Når det svir i øynene til inspektørene kort tid etter at man kommer inn i fjøset, kan man tenke seg hvordan dyrene som skal stå i fjøset hele døgnet i flere måneder har det, sier Aslaug Sandvin, avdelingssjef med Mattilsynet i Bergen og omland, til avisen.

Les også: Mattilsynet hentet Sirdal-hestene – har vedtatt aktivitetsforbud mot eierne

Annonse

Hun sier også at Mattilsynet flere ganger har presset på for å få bonden til å bedre renholdet. Det skal tidvis ha bedret seg noe, for så å bli for dårlig igjen.

– Nå måtte vi sette foten ned og gi forbud mot videre hold av sau. Bonden har hatt mange sjanser gjennom flere år til å gjøre endringer, sier Sandvin, som presiserer at det ikke var snakk om sult eller mishandling av dyrene.

Bonden klaget på vedtaket, varslet rettssak og krevde midlertidig forføyning, altså at vedtaket ble utsatt til etter rettssaken, men dette ble avvist av Mattilsynet og Nordhordaland tingrett.

Da bonden verken hadde solgt eller slaktet sauene innen den 8. november, slik Mattilsynet krevde, kom Mattilsynet og politiet og hentet sauene for å sende dem til slakting.

Neste artikkel

Kraftig inntektsnedgang for svine- og sauebønder