Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Det kan da ikke stemme at det bare er Joker Grue Finnskog som selger lammekjøttdeig?

Småbrukarlagsleder Merete Furuberg mener utvalget av sau og lam i dagligvarebutikkene er for dårlig. Organisasjonen er skuffet etter å ha gått gjennom utvalget i butikker i hele Norge.

Merete Furuberg i Småbrukarlaget mener at hvis det hadde vært kjøttdeig av sau og lam i flere butikker, så ville forbruket ha økt. Foto: Patrick da Silva Saether

Tillitsvalgte i Norsk Bonde- og Småbrukarlag i alle landets fylker har besøkt ulike butikker i landets tre dominerende dagligvareaktører og spurt etter produkter av lam eller sau, melder organisasjonen i en pressemelding.

Norgesgruppen, Coop og Reitan har med sine kjedebutikker en markedsandel på til sammen 96 prosent av dagligvarehandelen i Norge.

Resultatet Småbrukarlaget kan melde om etter sin gjennomgang er:

«Alle butikkene har allerede store mengder pinnekjøtt. Flere har noen få pakker igjen av fårikålkjøtt. Noen få butikker har et variert utvalg av produkter av lam og sau, og særlig i noen få Vestlandsbutikker er det smakfulle spesialiteter av lokale tradisjonsretter.»

Ber butikkene skjerpe seg

Småbrukarlaget sitter igjen med følgende spørsmål etter gjennomgangen: Hvorfor kan ikke alle butikkene i hele landet ha et variert tilbud av delikatesser av lam og sau? Og er det virkelig slik at det bare er Joker Grue Finnskog som tilbyr malt kjøtt av lam?

Nationen har i en rekke artikler i høst omtalt at slakteprisene på sau og lam er historisk lave. Markedsregulator Nortura, som mener overproduksjon er roten til problemet, venter et overskudd på 1200 tonn kjøtt i 2018.

Leder i Småbrukarlaget Merete Furuberg gikk nylig hardt ut mot regjeringen og stilte spørsmål ved om landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) fører en bevisst politikk for å holde prisene til bøndene nede.

Selv om produksjonen av sau og lam er ventet å gå ned fire prosent neste år, vil overskuddet av kjøtt fra disse dyra fortsette å øke, skrev Nationen fredag.

Les også: «Kvar er lammekjøttet? Det er neimen ikkje godt å vita» – Nationens Hilde Lysengen Havro kommenterer

– Min påstand er at dersom det hadde vært større utvalg av ulike produkter av sau og lam hadde forbruket av kjøttet fra disse dyra økt og redusert lageret, sier Merete Furuberg.

Kjøttdeig i Hedmark

Annonse

Småbrukarlagets søken etter sau i butikk resulterte i at organisasjonen fant kjøttdeig av lam bare i en Joker-butikk i Grue Finnskog i Hedmark.

Furuberg spør:

– Det kan da vel ikke være tilfelle at det bare er Joker Grue Finnskog som tilbyr malt kjøtt av lam?

Hun mener at hvis det hadde vært kjøttdeig av sau og lam i flere butikker, så ville forbruket ha økt.

– Våre nye landsmenn bruker sau og lam i flere retter enn oss nordmenn. Hadde vi tilbudt mer kjøttdeig, kunne salget vært større, og det kunne redusert lageret, sier Furuberg.

Les også: Bygde landets største sauehus etter omstridd tilskotsendring

Kan selge selv

Et annet moment som Furuberg trekker fram, er at mange bønder som leverer både sau og lam til Nortura og tar slakt i retur for salg som lokalmat i år har fått beskjed om at de bare kunne få fire sau eller lam i retur.

– Dersom vi som sauebønder kunne fått flere sau eller lam i retur – og ikke bare fire – kunne flere av oss ha solgt som lokalmat og dermed både økt omsetningen og redusert lageret, sier småbrukarlagslederen.

Neste artikkel

Å styre er å utøve makt