Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Byr under halv pris for kjent vikinggård

En interessert kjøper har lagt inn bud på 7,5 millioner kroner for historiske Åker gård i Hamar. Statsbygg har selv satt en prisantydning på nærmere 20 millioner kroner.

Tomta ligger like ved Mjøsa, noe som ikke kan sees på bildet på grunn av vinkelen det er tatt i. Gården ligger på Vang i Hamar. Foto: Skyfoto

I november i fjor skrev Nationen at Statsbygg har lagt ut Åker gård på Vang i Hamar for salg.

Åker gård

En av Hedmarks eldste og best kjente gårder. Det har vært bosetting her i 4500 år.

En av de mest kjente gjenstandene fra merovingertiden, Åkerspenna, er funnet på gården. Noen av de største gullfunnene i Norden er gjort i tilknytning til gården.

Eiendommen er i dag på 104 mål og omfatter elleve bygninger på til sammen 7174 kvadratmeter.

– Vi har hatt utfordringer med å finne brukere. Da mener jeg folk som kan gjøre noe aktivt på eiendommen. Vi må ha inn folk som har mulighet til å betale for å være der. Vi kan ikke drive på luft og kjærlighet, det er ikke mulig, sa kommunikasjonssjef Hege Njaa Aschim i Statsbygg den gang.

Rabatt

Prisantydningen i Finn-annonsen er på 19,7 millioner kroner. Nå skriver Hamar Arbeiderblad at det har kommet bud fra en foreløpig hemmelig budgiver på 7,5 millioner kroner, altså godt under halvparten av prisantydning.

– Nå får vi avvente og se hva Statsbygg gjør. Jeg tror at Statsbygg har lagt ned 70 millioner kroner i Åker gård. Hvis de selger eiendommen for 7,5 millioner kroner så kan man trygt si at kjøperen får en betydelig rabatt, sier Hamar-ordfører Einar Busterud fra By og bygdelista til avisen.

• Les også: Selger dansk gigantgods for 230 millioner kroner

Han sier at kommunen vil være med på å ta vare på eiendommen, men at de ikke kan bli med på en budkamp for å bevare et kulturminne.

Har ikke hastverk

Annonse

Det er funnet spor av gårdsdrift på stedet som går mer enn 1800 år tilbake i tid. Det er gjort arkeologiske funn datert helt tilbake 4500 år. Flere bygg og deler av tomten er vernet, og eiendommen er ifølge salgsannonsen regulert til «allmennyttige formål med mer».

• Les også: Gigantisk gård i Danmark til salgs for 219 millioner kroner

Avdelingsdirektør Margrethe Fløystad i Statsbygg bekrefter overfor Hamar Arbeiderblad at det har kommet et bud på 7,5 millioner kroner. Budgiveren har satt onsdag 29. september som frist.

Hun understreker likevel at Statsbygg ikke har noe hast med å selge eiendommen.

– Vi selger ikke før vi er fornøyd med det vi får, sier Fløystad.

Neste artikkel

Klar for storimport av høy frå USA