Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder ut mot Bane NOR: – Billigere å erstatte døde dyr enn å sette opp gjerde

Bønder fortviler over dyr som blir påkjørt av toget og beskylder statlige jernbaneaktører for å spekulere i at det er billigere å erstatte døde dyr enn å sette opp gjerde. Bane NOR svarer at de ikke har en generell gjerdeplikt.

Gjerdestrid: Bønder i Dalane i Sør-Rogaland mener offentlige jernbaneaktører spekulerer i at det er billigere å erstatte døde dyr enn å sette opp gjerde, noe Bane NOR avviser. Her fra Heskestad i Dalane noen mil lenger sør. Illustrasjonsfoto: Bjarne Bekkeheien Aase

Bønder i Sør-Rogaland fortviler over at husdyr på beite blir påkjørt av toget. Gjerdet som ble oppført på 50-tallet er mer eller mindre borte på flere strekninger og bøndene mener statlige jernbaneaktører neglisjerer ansvaret sitt.

– Vi har aldri bedt om å få jernbanen. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at det er Bane NOR som må gjerde, sier sauebonde Jarle Berge til Stavanger Aftenblad, som har møtt flere av de fortvilte bøndene på Helleland i Dalane i Sør-Rogaland.

Les også: Dyrevernere anmelder Bane Nor etter reinsdyrpåkjørsel

– Billigere å erstatte døde dyr

Kristian Ollestad beskylder Bane NOR for å spekulere i at det er billigere å betale erstatning for døde dyr.

– Det hele virker noe kynisk. Vi får god erstatning for dyrene vi mister, til tider er den bedre enn når vi leverer til slakt, men i dette ligger det et problem. Det kan virke som om Bane NOR spekulerer i at det er billigere å erstatte ihjelkjørte dyr enn det er å sette opp gjerde, sier han til avisa.

– Har rimelig god kontroll

Annonse

Bane NOR, som har tatt over ansvaret for infrastrukturen på jernbanen fra Jernbaneverket etter omorganiseringen, sier de gjerne tar en dialog med bøndene.

– Men vi har ikke generell gjerdeplikt, det er noe vi avveier fra sted til sted. Langs den aktuelle strekningen er det stort sett gjerde i dag. Vi føler derfor at vi har rimelig god kontroll. Det er grunneier som har gjerdeplikt, men hvis gjerdet ramponeres eller ligger nede, så sørger vi for at det kommer opp igjen. Vi føler ikke dette er et spesielt stort problem, selv om enkelte dyr noen ganger kommer igjennom, sier Torgjald Sørli i Bane NOR.

Les også: Bane Nor framskynder bygging av viltgjerde på Nordlandsbanen

Nestleder i Rogaland Bondelag, Kjell Andreas Heskestad, sier til avisa at hvis ikke Bane NOR vil gjøre noe for å spare dyrene, så vil de vurdere å ta saken opp til Stortinget.

Neste artikkel

Bård Hoksrud: – Det er mange dimensjoner med hest som er interessant og viktig