Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bøndene i Rogaland har et skikkelig møkkaproblem

Det dårlige været gjør at mange bønder i Rogaland ikke får gjødslet. Det gjør at mange møkkakjellere nå begynner å bli veldig fulle.

Det blir lite gjødsling på bøndene i Rogaland nå om dagen. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Det dårlige været på Sør-Vestlandet har ført til at bøndene ikke har kunnet slå og at gresset flere steder da har råtnet. Det gjør at mange bønder med husdyr får problem med mindre tilgang på grovfôr.

Været gjør også at bøndene heller ikke kan kjøre ut på jordene og gjødsle fordi de våte jordene ikke tåler vekta av store maskiner. Det gjør at gjødselkjellerne mange steder i Rogaland nå begynner å bli veldig fulle, og de blir bare fullere for hver dag som går, skriver NRK.

– Det vil bli et problem en gang i desember eller januar. Noen bønder har problemer allerede nå. Vi kan ikke bare stappe en propp i bakenden på kyrne, og få de til å slutte å skite heller, sier bonde Roy Erik Hetland til NRK.

Annonse

Fristen for å spre husdyrgjødsel gikk opprinnelig ut 1. september. Grunnen til at det er frister for dette er at jorda ikke tar opp næring like godt senere på året. I Rogaland har kommunene nå utsatt fristen til 600 bønder, men 1. oktober går den nye fristen ut og etter det gis det ingen utsettelse.

– Gjødsel skal virke i jorda og ikke renner ut i vassdrag eller til andre steder. Risikoen for det er mye større etter 1. september, sier enhetsleder for areal og forvaltning i Vindafjord kommune, Anne Sofie Sandvik.

Neste artikkel

Markedsbasert gode