Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondeaksjoner opprører Høyre

Høyres Ingunn Foss ber Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avklare om han støtter bøndenes bruk av blokader som aksjonsform. I dag blir det opptog i Oslo.

– Vi lukker ikke døra for noen og forskutterer ikke utfallet av Stortingets behandling. Først skal vi snakke med KrF og Venstre, sier Høyres landbrukspolitiske talsperson Ingunn Foss. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

– Synes Vedum det er greit at bondeorganisasjonene tyr til blokader som rammer tredjepart? spør Foss.

Som Høyres landbrukspolitiske talsperson får hun jordbruksoppgjøret i fanget når næringskomiteen senere tirsdag innleder sin behandling av saken. Bruken av høygafler og aktivister maskert som landbruksministeren i gapestokk, opprører.

– Jeg synes ikke det er greit. Heller ikke at Senterpartiets Geir Pollestad i et intervju med Nationen oppfordrer bøndene til å finne fram høygaflene, sier Foss.

Senere i dag inviterer bondeorganisasjonene til opprop og stormønstring i Oslo.

Selvhøytidelig

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier han ikke vil sette seg til doms over bondeorganisasjonenes bruk av blokader.

– Landbruket får selv vurdere hvilke aksjonsformer som det ønsker å benytte seg av. At Geir snakket om høygafler var jo ment som et bilde på at bøndene nå må si ifra, og er ikke noe statsråden eller Høyre bør ta bokstavelig, sier Vedum til NTB.

Les kommentaren: Rosetog i hovestaden

Han mener aksjonene til norske bønder «generelt er ganske varme».

– Mennesker med makt, som en statsråd, gjør lurt i å ikke ta seg selv så høytidelig. Jeg har sett mange rare bilder av meg selv også, for å si det sånn, fortsetter han.

Les også: Bøndene satte Dale i gapestokken

Holder døra på gløtt

Foss framholder at bøndene er i en særstilling som yrkesgruppe ved at de får forhandle med regjeringen om budsjettstøtten for året som kommer.

Annonse

– Bondeorganisasjonene er i sin fulle rett til å bryte forhandlingene. Da er det statens tilbud som ligger til grunn for Stortingets behandling, sier hun.

Les også: Kokker advarer mot ensartet produksjon

I motsetning til Senterpartiet vil hun ikke slå fast at bøndene bør få mer penger gjennom stortingsbehandlingen. Men hun utelukker ingenting.

– Vi lukker ikke døra for noen og forskutterer ikke utfallet av Stortingets behandling. Først skal vi snakke med KrF og Venstre, sier hun.

Les alt om jordbruksoppgjeret her

For mye

Foss mener Vedum må avklare om det er rimelig at bøndene skal ha tre ganger så høy inntektsutvikling som andre grupper. Hun viser til at kravet fra bondeorganisasjonene la opp til en inntektsvekst på 9 prosent.

– Det blir helt feil bruk av tall, sier Vedum og viser til at bondeorganisasjonene vil måle inntektsutviklingen i kroner og ikke prosent samt at Stortinget selv har slått fast at inntektsgapet til andre grupper skal reduseres.

Sp-lederen mener kravet om «noen hundre millioner» i økt budsjettstøtte er mer enn rimelig.

– Dette handler dypest sett om vi skal ha et jordbruk i hele landet eller ikke, sier han.

©NTB

Neste artikkel

Satser på millioner av gresshopper til menneskemat