Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bekymret for ugresset hønsehirse

Spredningen av ugresset hønsehirse bekymrer både Bioforsk og Norsk Landbruksrådgivning.

Planten hønsehirse blir sett på som en fare for norsk jordbruk, og den sammenlignes med floghavre. Foto: Norsk Landbruksrådgivning

Hønsehirsen, som har mange likheter med floghavre, er blitt et trussel i norsk jordbruk, mener Åsmund Langeland i Norsk Landbruksrådgivning.

– Den er enormt aggressiv, har et voldsomt spredningspotensial og må lukes ut før den når store bestander, sier Langeland til NRK Hedmark.

I Vestfold, Østfold og Romerike er den ifølge rådgiveren i sterk vekst. Den trives best i varmere klima.

Ifølge Norsk Landbruksrådgivning kan en plante produsere mellom 5.000 og 750.000 frø, mens i Norge trolig ikke over 1.000. Modning av frø er svært avhengig av temperaturen, som må være fra 15 grader og oppover.

Hønsehirsen er kommet til Norge fra utlandet.

Annonse

– Vi mistenker at planten har kommet inn i landet i meiseboller og fuglefrø og spredd seg med fugler, forteller Langeland til NRK.

Les også: Strengare reglar for bruk av plantevernmiddel

Så langt har ugresset blitt holdt under kontroll ved hjelp av sprøyting og luking. Men dette kan ifølge Bioforsk endre seg.

– Bønder med floghavre ilegges mange ulike restriksjoner. Hønsehirsen er ikke omfattet av slike tiltak enda, men det er sannsynlig at det vil skje om den fortsetter å spre seg, sier Kjell Wærnhus, seniorforskningstekniker i Bioforsk, til NRK.

Neste artikkel

Ugressmiddel skaper splid