Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Avlinger for 250.000 spist – søker skadefelling på rådyr

En gruppe rådyr har kostet en grønnsaksbonde i Asker store summer.

En rådyflokk forsyner seg på grønnsaksjorder i Asker. Illustrasjonsfoto: Jon Haaland

Grønnsaker for en kvart million kroner ble ødelagt av rådyr på Hofstad gård i Asker i Akershus. Bonden fortviler og har søkt om skadefellingsløyve, skriver Asker og Bærum Budstikke.

– Nå har vi prøvd alt mulig. Vi har satt opp gjerder på nesten to meter, lagt duker over avlingene og vi har hatt fugleskremsler som lager lyd. Ingenting nytter, de kommer seg inn til grønnsakene og ødelegger enorme verdier, sier Kristin Bue Jahn til Budstikka.

Hun forteller hun har søkte hun kommunen om å få skadefelle dyrene, som har forsynt seg rikelig av både salat, tomater, blomkål og selleri. Til sammen har hun talt minst 16 individer på jordene. Dyrene lar seg ikke lett skremme av folk.

– Nå har vi fått tillatelse til å felle dyr på jordene, sier bonden.

Hun sier det ikke er med lett hjerte at rådyrene skal felles, men at ikke ser noen annen utvei. Bonden håper at det å skyte dyr på jordet vil skremme artsfrender fra å spise grønnsakene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Annonse

Kristin Bue Jahn er grønnsaksbonde i Asker i Akershus. Foto: Dag Eivind Gangås, Gartneryrket

Petter Høistad, skogbrukssjef i Asker, sier kommune forstår frustrasjonen til bonden godt.

– Dette er første gang i år vi mottar søknad om skadefelling av rådyr. Det er ikke ofte vi får slikt, så dette er et enkelttilfelle, understreker Høistad.

I Asker skytes rundt 50 rådyr hvert år. I tillegg tar viltnemnda seg av om lag like mange rådyr i året etter påkjørsler eller som blir funnet døde.

Kommunen foretrekker at rådyrene tas ut gjennom ordinær jakt, og at dyrene inngår i kvoten som normalt tildeles i området.

Fra 10. august til 23. desember er det rådyrjakt i Asker, hvor fellingskvoten er på 90 dyr.

Neste artikkel

Et lappeteppe uten grønt