Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bytter ut NRK-lisens med medienøytral avgift

– Det blir slutt på NRK-lisensen slik den er i dag, opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag vil også et forslag til løsning for en kommersiell allmennkringkaster bli lagt fram.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Regjeringen mener framtidens finansiering av NRK skal være teknologinøytral og ikke nyttet til bestemte apparater som i dag. Det er derfor nødvendig med en ny modell for offentlig finansiering av NRK, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Vi jobber dermed videre med å utvikle en øremerket medieavgift som innkreves per husstand eller per person, fortsatte hun.

Kommersiell allmennkringkasting

Ifølge en pressemelding vil kulturministeren legge fram en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting og framtidig finansiering torsdag ettermiddag.

Helleland sier til NRK at det er på tide å finne en ny finansieringsmodell for allmennkringkasteren, men hvilken modell dette skal være, har hun ikke noe svar på ennå.

Mediemangfoldsutvalget leverte sin anbefaling 18. oktober. Det gikk for at staten fortsatt bør støtte TV 2 eller en annen allmennkringkaster for å produsere nyheter i tre til fem år framover.

Vil støtte TV2

Annonse

Helleland sa på en pressekonferanse torsdag at staten vil støtte en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro, om lag 135 millioner kroner etter dagens kurs. Knyttet til denne støtten er en rekke krav som regjeringen vil ha oppfylt, blant annet hovedkontor utenfor Oslo, minimum 50 prosent norsk innhold og bruk av begge målformer.

– Vi trenger en slik allmennkringkaster. Det vil sikre en reell konkurrent til NRK. Dette er viktig for regjeringen, sier Helleland.

TV 2 har ikke søkt på toårslisensen som regjeringen utlyste, uten noen som helst kompensasjon. Kanalen krever at staten dekker merutgiftene til nyhetsproduksjon og hovedkontor i Bergen.

TV 2 har en midlertidig avtale med staten som går ut ved årsskiftet. (©NTB)

Neste artikkel

EU kaver i Middelhavet