Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Spanskrøret må vekk

Spanskrøret må ut av spanske myndigheters hender. Tida er overmoden. Det bør både generalsekretæren i Europarådet og EU-toppene vite.

Spania er et sentralt EU-land. Da landets statsminister fra høyrepartiet Partido Popular (PP), Mariano Rajoy, for tre år siden innførte den såkalte Knebleloven, advarte en rekke organisasjoner og miljøer i Europa om at loven var i strid med menneskerettighetene.

Knebleloven («Ley Mordaza») skal hindre «usosial oppførsel» – som demonstrasjoner. Loven innskrenker således borgernes ytringsfrihet kraftig, og straffer med skyhøye bøter og fengsel. Loven forbyr også fotografering av politi, for eksempel. Spanskrøret svinges. «Politistaten innføres», sa den spanske opposisjonen.

I en FN-rapport konkluderte en rekke menneskerettighetseksperter med at Knebleloven bryter med «individets rettigheter og friheter». Europarådet og generalsekretær Jagland var bekymret da loven ble innført og skulle «gå grundig igjennom loven». EU-toppene var tause. Mange spanjoler mistet tillit til EU.

Søndag brukte nasjonalt spansk politi knyttnever, køller og gummikuler på fredelige demonstranter i den spanske regionen Katalonia. Myndighetene i Barcelona har lenge vært dypt uenige med sentralmakten i Madrid. PP-regjeringa hevder at folkeavstemning om selvråderett er i strid med Spanias konstitusjon. Regjeringa har valgt konfrontasjon med de folkevalgte i Katalonia framfor dialog. Søndag toppet konflikten seg, da katalanerne avholdt folkeavstemning. Statsminister Rajoy ga uttrykk for at han var svært fornøyd med politiets innsats.

Oppsummert

Alle har ansvar

1 Alle demokratiske land i Europa må være voktere for menneskerettigheter og demokrati, også Norge. Den spanske regjeringas maktovergrep i Katalonia burde vært tydelig fordømt.

Europarådet

2 Europarådet har et definert og spesielt ansvar for å vokte demokratiet, og kjenner allerede til overtramp fra den spanske regjeringa. Generalsekretær Jagland burde vært sterk og klar i sin fordømmelse av politivolden.

Rådet i EU

3 EU-toppene bør være nærmest til å reagere kraftig når myndigheter i egne medlemsland begår maktovergrep.

Annonse

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland lover enda en gang «grundig gjennomgang» – av politiets metoder i Katalonia. «Europarådet har, særlig gjennom rettspraksisen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, klare standarder. Disse bruker vi for eksempel i Tyrkia og Russland. Heller ikke der er det et indre anliggende hvordan politiet går fram», skrev Jagland på Facebook, som et svar på at norsk UD så Katalonia-konflikten som et «indre anliggende» i Spania.

Hvem skal vokte menneskerettigheter og demokratiske prinsipper i Europa? Alle, selvsagt, inkludert norske myndigheter. Solberg-regjeringa ser ut til å ligge i menneskerettighets-dvale etter runden med Kina. Statsminister Erna Solberg og UD burde ha fordømt politivolden i Katalonia krystallklart - og umiddelbart.

Europarådet ble grundig varslet om totalitære trekk hos Rajoy-regjeringen da Knebleloven ble innført. Europarådet og Jagland burde ha gått ut med en klar fordømmelse. Og så lenge EU hevder at unionen forvalter demokratiet, bør Rådet i EU være nærmest til å advare kraftig når myndighetene i et medlemsland opptrer i strid med demokratiske prinsipper.

Neste artikkel

May kritiseres for «myk» brexitplan