Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Senterpartiet på statsrådsjakt i ulvesonen

I mangel på fellingstillatelse på ulv har Senterpartiet i stedet innledet statsrådsjakt.

Jakter statsråd: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet fremmer mistillitsforlag mot miljøminister Vidar Helgesen, for hans håndtering av ulvesaken. Bildet er fra ulvedemonstrasjonene utenfor Stortinget i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Lisensjakta på ulv i ulvesonen har bokstavelig talt rent ut i sanden som smeltet sporsnø. Imens fremmer miljøminister Vidar Helgesen lovforslag for framtidig ulveforvaltning som ingen på Stortinget stiller seg bak – ikke engang hans eget parti.

Senterpartiet mener nok er nok, og fremmer mistillitsforslag mot Helgesen. Når det ikke ble ulvejakt denne vinteren, blir det i det minste statsrådsjakt.

Mistillitsforslag mot statsråder eller regjeringer dukker opp fra tid til annen. De fører sjelden fram, slik som da de rødgrønne fremmet mistillit mot daværende justisminister Anders Anundsen i 2015 for hans håndtering av asylbarn-saken. Det samme flertallet som utgjorde det parlamentariske grunnlaget for Solberg-regjeringen, stilte seg også bak justisministeren. Selv om det nok smertet for både KrF og Venstre.

Hvis Stortinget kaster en statsråd, er det nærliggende at regjeringen stiller seg solidarisk med denne. I så fall vil hele regjeringen gå av. Det var ikke noe Venstre og KrF ønsket i 2015, og neppe noe stortingsflertallet ønsker denne våren heller – kun kort tid før valget. Faktisk er det over femti år siden at en regjering gikk av etter mistillit, da Gerhardsen-regjeringen ble felt i 1963 som følge av Kings Bay-ulykken på Svalbard.

Slik sett er mistillitsforslag mot statsråder eller regjeringer mest som politiske markeringer å regne. I dette tilfellet ønsker Senterpartiet å markere at Vidar Helgesen har gjort en slett jobb i ulvesaken. Det er lett å følge resonnementet. Nå er det snart ett år siden et flertall i Stortinget gikk inn for et forlik som skulle dempe ulvekonflikten. Det norske bestandsmålet for ulv ble justert ned, belastningen på befolkningen i ulvesonen skulle reduseres.

Slik gikk det som kjent ikke. Lisensjakta ble avlyst rett før den skulle starte, konflikten eskalerte til et opprør. Tilliten til rovdyrforvaltningen er lagt mer eller mindre i grus.

Senterpartiet mener dette er Helgesens verk. Helgesen mener på sin side at han bare har gjort det han måtte gjøre, å avlyse lisensjakta i ulvesonen fordi den i realiteten er i konflikt med den norske naturmangfoldloven. Dette er fortsatt regjeringens forsvarsstrategi: Selv ikke Stortinget kan pålegge statsråder å bryte lover Stortinget selv har vedtatt.

Lisensjakta på ulv i ulvesonen har bokstavelig talt rent ut i sanden som smeltet sporsnø.

Oppsummert

På jakt

1 Det ble ikke noe av ulvejakta i vinter, da går Senterpartiet heller på statsrådsjakt og fremmer mistillit mot Vidar Helgesen.

Relevant

2 Når vi ser hvordan partifeller omtaler miljøministerens innsats, er det relevant å stille spørsmål om Stortinget kan ha tillit til ham.

Forsvar

3 Helgesen vil bli tatt i forsvar av rovdyrtilhengere i MDG, SV og Venstre. Det vil nok oppleves klamt i Bygde-Høyre.

Annonse

Både juslærde og politikere strides om lisensjakt i ulvesonen faktisk er lovlig eller ikke. Selv om Helgesen skulle ha rett i sin lovforståelse, er det likevel hans plikt å sørge for at Stortingets vilje skjer. I dette tilfellet er Stortingets vilje å redusere ulvebestanden i tråd med ulveforliket. Statsrådens foreslåtte løsning, å endre naturmangfoldloven, er altså forkastet av samtlige partier.

Det er verdt å minne om at Høyres Gunnar Gundersen overfor VG omtalte Helgesens lovforslag som en katastrofe og et skuespill for å hindre ny lisensjakt. Når partifeller uttaler seg på denne måten, må det være relevant å stille spørsmål om Stortinget kan ha tillit til Helgesens vilje og evne til å gjennomføre Stortingets politikk.

Tirsdag blir ulvesaken – og Senterpartiets mistillitsforslag – behandlet i Stortinget. Som sagt blir Helgesen neppe kastet, men han kan bli kvestet. Det skal i det hele tatt bli interessant å se hvem som vil ta statsråden i forsvar i Stortinget. Han kan ikke regne med varme omfavnelser fra egne rekker. Frps Morten Ørsal Johansen mener ifølge NRK at Helgesen er en «svak statsråd som ikke klarer å håndtere sitt eget departement», men at mistillit likevel er en alt for streng reaksjon. Hva partifelle Gundersen kan komme til å si fra Stortingets talerstol kan vi bare fantasere om.

Den sterkeste støtten kommer formodentlig fra partier som MDG, SV og Venstre. MDGs Rasmus Hansson mener for eksempel at det er kvalmt av Senterpartiet å fremme mistillit mot Helgesen, all den tid et stort flertall av det norske folket – også i Hedmark – vil beholde ulv i norsk natur. Men Hanssons retorikk er i det minste litt småkvalm hvis han unnlater å gjøre oppmerksom på at saken ikke handler om å utrydde ulven i Norge, men å redusere antallet.

Uansett, for Høyre-folk ute i distriktene vil rovdyrtilhengernes omfavnelse av miljøstatsråden nokså sikkert oppleves som klam.

Neste artikkel

Jakter på ulv i Holtålen og Røros