Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Distriktenes sjanse til å si fra

I valg etter valg har folk i distriktene ergret seg over en ting: Sakene deres havner langt nede på dagsordenen – «under radaren» – i valgkampene. Sånn er det ikke nå, skriver Erling Kjekstad.

Kommunalminister Jan Tore Sanner lover enda mer kommunesammenslåing. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lover fortsatt kamp for et desentralisert Norge. Alternativene er uvanlig klare nå. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nå har distriktssakene mobilisert slik at det merkes. De har satt store velgergrupper i bevegelse.

Solberg-regjeringen trodde kanskje de kunne behandle distriktene med «tåler du den, så tåler du nok den også»-politikk. Supplert med litt «splitt og hersk». Men den gang ei. Nok er blitt nok utover bygdene. Ulike grupper har skjønt at de må henge sammen for ikke å bli hengt hver for seg.

Da er utfordringen klar: Distriktsvelgerne må bruke denne sjansen til å vippe distriktspolitikken. Hvis de gir klare signaler nå, kan de få politisk uttelling.

Så dere som liker regjeringens sentraliseringspolitikk: Nå må dere benytte sjansen til å støtte dens fremste forkjemper: Jan Tore Sanner og Høyre! Og dere som er imot: Ikke la sjansen gå fra dere til å stemme på denne politikkens fremste motstander, nemlig Senterpartiet!

• AASMUND NORDSTOGA MENER politikken som føres nå må stoppes før den begynner å virke

Selvsagt finnes det støttespillere og gråtoner på begge sider. Men de klare alternativene er det ikke tvil om. Dette står mellom Sanner og Vedum. Ferdig snakka.

En del senterpartister begynner å bli litt bekymret nå – selv om Sp har holdt seg overraskende godt på meningsmålingene. Hvordan holde gløden oppe i den folkelige motstanden mot sentraliseringen og sammenslåingen av kommuner? Sakene toppet seg jo på forsommeren. Hvor mange ganger kan du kjøre repetisjoner på den forbitrede motstanden de skapte?

Men – nettopp da kommer folk fra regjeringskoalisjonen Sp til hjelp! Kommunesammenslåing skal fortsette, varslet kommunalminister Jan Tore Sanner i Klassekampen nylig. Mange flere skal slås sammen, lovet Venstres kommunalpolitiske talsperson André N. Skjelstad. Vi blir aldri ferdige med å snakke om kommunereformen, sa Frps Per Sandberg.

Slik satte de ny fyr i Sps valgkamp – og i mange bygdefolks frustrasjon over sentraliseringstrusselen.

• Les også: Høyre advarer Sp mot allianse med småpartiene

At regjeringens folk mener dette, er én ting. Det har ligget i kortene hele tiden. Men at de sier det! Det var uventet ærlig. Og bra.

Kommunesammenslåing skal fortsette, varsler Jan Tore Sanner og hans støttespillere. Så vet vi det: «Stort er godt-ideologien» vil drive prosessen videre.

Annonse

For egentlig er jo dette sakens kjerne. Det vi hittil har sett, er bare begynnelsen. «Stort er godt-ideologien» vil drive prosessen videre. Kommunalminister Sanner og hans medspillere drømmer om et virkelig Storkommune-Norge.

Hvor skal det ende? Her blir det litt «tenk på et tall». Per Sandberg bruker 160 som en illustrasjon i Klassekampen. Sanners ekspertutvalg mente 100 kommuner ville være hensiktsmessig. Og hva med de 77 som NHO foreslo?

Da NHO-forslaget kom for to år siden, fikk Klassekampen regnet ut konsekvensene for det politiske kommunekartet. Basert på stemmetallene fra siste kommunevalg, og med dagens regler for mandatfordeling, ble bildet klart. Og dramatisk.

Et «77-kommuners Norge» blir fullstendig dominert av Arbeiderpartiet og Høyre. Klassekampens tall ga de to partiene flertall i 71 av kommunene. Mens sentrumspartiene får en skikkelig nedtur. Eksempelvis ville Sp gå fra å styre 85 til 5 kommuner, og altså være ute av soga som «ordførerpartiet».

Jeg skal så visst ikke beskylde Høyre (og Ap), for å bli styrt av tanken på hvor greit det kunne bli hvis de to «ansvarlige partiene» på Stortinget også dominerte Kommune-Norge. Men de er vel ikke blinde for denne konsekvensen av å fortsette prosessen ned mot stadig færre og større kommuner?

Men uansett partisammensetningen i ordfører-korpset: Tenk så mye lettere livet blir for statsråder og stortingskomiteer som i dag møter kravstore og kranglevorne ordførere fra 428 kommuner. Tenk hvis det bare blir 77 av dem i stedet!

• Les også: Sentralisering avler enda mer sentralisering. Noen av endringene er raske og brutale, skriver Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Så mye enklere Distrikts-Norge da tar seg ut fra regjeringsbygget, Stortinget og byråkratiet i Oslo. Tenk når rikspolitikerne bare må hanskes med én eneste ordfører fra den sammenslåtte «Bygda» – istedenfor det gamle trekløveret fra «Øverbygda», «Midtbygda» og «Nedrebygda».

Du får ikke kvittet deg med så mange problemer i utkantene på denne måten. Men du får i hvert fall kvittet deg med mange av budbringerne som forteller om dem.

Sluttresultatet blir en helt ny politisk maktbalanse mellom by og land. Mye står på spill nå. Alternativene er klare. Det er bare å velge.

Neste artikkel

Skulen med sju elevar