Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Titusener i London krever exit fra brexit

Titusener av demonstranter samlet seg lørdag i London for å protestere mot landets planer om å forlate EU.

Tusenvis av demonstranter samlet seg lørdag i London for å kreve stans i brexit-planene. Foto: John Stillwell / AP / NTB scanpix

Demonstrantene gikk gjennom bygatene fram til Parlamentet for å utfordre planen om å gjennomføre brexit innen 2019.

Noen av dem bar EU-flagget, mens andre gikk med parolen «exit for brexit». Arrangørene selv anslår at 50.000 mennesker deltok.

Demonstrasjonen kommer på å et ømtålig tidspunkt for statsminister Theresa Mays regjering. Parlamentet skal mandag stemme over et omstridt lovforslag som vil gi regjeringen makt til å gjøre om mer enn 12.000 EU-bestemmelser til nasjonale, britiske lover.

• Les mer. Britisk brexitminister: Norsk modell kan bli aktuell for Storbritannia

Opposisjonen har rettet skarp kritikk mot forslaget, som de mener bryter med rettsstatens prinsipp om at det er nasjonalforsamlingen som skal lage landets lover.

Annonse

Forhandlingene om britisk utmeldelse av EU har fått en vanskelig start. Etter tre runder står partene langt fra hverandre, og det er stor uenighet om sentrale temaer, som den såkalte skilsmissebetalingen.

Dette er en engangssum som britene skal betale til felleskassen som sin del av EUs vedtatte forpliktelser, som for eksempel lån til Ukraina og Den afrikanske utviklingsbanken.

• Les også: Nordmenn flest vil beholde EØS-avtalen

EU-siden krever saken løst før neste fase kan starte, og forhandlingene står dermed i stampe.

Neste artikkel

Har samlet inn en halv million til Acer-søksmål