Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Theresa May varsler fullt brudd med EU

Storbritannias statsminister Theresa May vil ikke godta noe som kan se ut som delvis medlemskap i EU. Det betyr farvel til det indre marked.

Theresa May sier Storbritannia skal helt ut av unionen, det som kalles en "hard brexit". Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

May holdt tirsdag en lang tale der hun la fram sin visjon for landets utmelding av EU.

– Vi ønsker et nytt og likestilt partnerskap – mellom et uavhengig, selvstyrt og globalt Storbritannia og våre venner og allierte i EU. Ikke et delvis medlemskap i EU, assosiert medlemskap i EU eller noe som helst annet som etterlater oss halvveis inne, halvveis ute, sa May.

For henne vil det si at Storbritannia må ut av EUs indre marked, som Norge er med i gjennom EØS-avtalen.

Ut av det indre marked

Medlemskap i det indre marked vil i praksis bety at Storbritannia ikke forlater EU i det hele tatt, fastholdt May.

Grunnen er at medlemskap i det indre marked betyr at man godtar de fire friheter, deriblant fri ferdsel over landegrensene. Noe slikt kommer det ikke på tale for britene å akseptere.

LES OGSÅ: EU åpner for å forby glyfosat

– Det å stå utenfor EU, men være medlem i det indre marked, vil bety å etterleve EUs lover og regler for de fire frihetene, uten at man får være med på å bestemme hva disse lovene og reglene skal være, sa May.

– Vi søker derfor ikke medlemskap i det indre marked. I stedet søker vi så stor tilgang til det indre marked som mulig, sa hun.

For å få til dette vil den britiske regjeringen ifølge henne arbeide for en omfattende frihandelsavtale med EU.

Venter overgangsfase

Annonse

May har varslet at hun vil sette i gang den formelle utmeldingsprosessen innen utgangen av mars. Britene vil da ha to år på seg til å få på plass en ny avtale før de automatisk meldes ut av EU.

Denne fristen kan framstå som et «bratt stup», og for å unngå å falle utfor dette stupet kan det ifølge May bli nødvendig med en «innfasingsperiode» der nye ordninger gradvis kommer på plass.

Hun ønsker derimot ikke en tidsubegrenset overgangsordning for Storbritannia. Det vil være som å bli fanget i en «permanent skjærsild», advarer statsministeren, som i stedet varsler at målet blir å få på plass en endelig avtale med EU før den to år lange forhandlingsperioden er omme.

Avtale kan bli forkastet

Forhandlingene med EU blir gi og ta, og Storbritannia vil bli nødt til å inngå kompromisser, ifølge May. Men blir sluttproduktet for dårlig, mener hun britene bør gå ut av EU uten noen ny avtale.

LES OGSÅ: Trur det går å løyse striden med ESA

– Ingen avtale for Storbritannia vil være bedre enn en dårlig avtale for Storbritannia, sa May.

Hun bekreftet samtidig at en endelig avtale mellom Storbritannia og EU vil bli lagt fram for avstemning i begge kamre i Parlamentet før den trer i kraft. (©NTB)

Neste artikkel

Theresa May hudfletter EU etter dramatisk toppmøte