Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Theresa May snakket brexit med Solberg

I en telefonsamtale med Erna Solberg bekreftet Theresa May at hun vil tilby nordmenn de samme rettigheter som EU-borgere etter brexit.

Den britiske statsministeren Theresa May ringte torsdag kveld Erna Solberg. De to snakket blant annet om brexit. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix

Den britiske statsministeren ringte torsdag kveld til sin norske kollega Erna Solberg (H) for å gratulere henne med valgseieren i september.

– Statsministeren sa at hun ser fram til å styrke de allerede sterke båndene mellom Norge og Storbritannia på en lang rekke områder, inkludert handel og forsvar, heter det i en pressemelding fra Downing Street 10.

Alliansebygging

– Hun gratulerte meg med valget. Så snakket vi om brexit og forsvarssambereid, sier Solberg.

Statsministeren ble ikke veldig overrasket over telefonen fra sin britiske kollega. Blant annet fordi May leder Høyres søsterparti i Storbriannia. Men ikke bare det:

– Jeg ser dette også som et bevisst arbeid fra britene med å skaffe seg mange allierte. Vi har tradisjon for å ha god kontakt med britene. Så er det vel sånn at de ser at det er viktig å opprettholde samarbeidet også på siden av brexit-forhandlingene med EU, sier Solberg til NTB.

Samme rettigheter

May forsikret at hun vil gi det samme tilbudet til norske statsborgere som til EU-borgere etter at Storbritannia har forlatt EU.

Annonse

• Noregs nye EU-minister: – EØS er ein god modell

Dette er også noe May har signalisert tidligere, blant annet i en tale i Parlamentet i juni. Det bor rundt 20.000 nordmenn i Storbritannia.

- Det er veldig viktig for de nordmennene som bor i Storbritannia. Dette er blant de tingene vi har snakket om, sier Solberg.

Lang liste med full brexit

Solberg sier at det har vært jobbet godt på embetsmannsnivå fra begge sider med systematisk å gå gjennom alt i detalj på hva som er utfordringene.

– Så stopper jo dette litt opp før vi ser hvilken løsning man får mellom EU og Storbritannia, før vi kan ta de endelige grepene. Blir de en del av det indre marked på en eller annen måte, løser det mange utfordringer. Går de helt ut, har vi en lang liste av ting vi må løse, sier Solberg.

Neste artikkel

Brexit: – Vi står ikke langt fra hverandre