Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Overgangsperiode kan gjøre brexit enklere for Norge 

Frank Bakke-Jensen (H) er positiv til britenes forslag om en overgangsperiode på rundt to år etter brexit. 

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) er positiv til signalene fra Storbritannias statsminister Theresa May om at britene ønsker en overgangsperiode på rundt to år etter brexit der EUs lover og regler skal fortsette å gjelde i landet. Foto: Siri Juell Rasmussen

En overgangsperiode kan gjøre brexit lettere å håndtere for Norge, mener europaministeren.

– Vi har sagt at vi gjerne vil være så tett som mulig på de overgangsordningene som kommer, rett og slett for enkelhets skyld, sier Bakke-Jensen til NTB.

En viktig grunn til dette er at britene ikke har lov til å forhandle med tredjeland som Norge om handelsavtaler så lenge Storbritannia er med i EU. Håpet er at slike forhandlinger skal kunne komme i gang i overgangsperioden, samtidig som handelen i denne perioden kan fortsette omtrent som i dag.

Det som blir viktig for Norge nå, bekrefter Bakke-Jensen, blir å sikre at også Norge får muligheten til å koble seg på overgangsordningene som Storbritannia og EU blir enige om.

– Vi vil gjerne ha muligheten til å være med på det som tjener oss, sier han.

Annonse

Bakke-Jensen var tirsdag denne uka på en lynvisitt i Brussel for å delta på et møte om brexit i regi av EPP, en paraplyorganisasjon for konservative partier i Europa. EUs sjefforhandler Michel Barnier deltok på møtet for å oppdatere de konservative politikerne om status i forhandlingene.

Det britiske forslaget om en overgangsperiode ble lagt fram av statsminister Theresa May i talen hun holdt om brexit i Firenze i forrige uke. Mays forslag er at overgangen skal vare i rundt to år.

EU og Storbritannia har denne uka fulgt opp med en ny runde med formelle forhandlinger. Disse avsluttes torsdag ettermiddag.

Neste artikkel

Theresa May hudfletter EU etter dramatisk toppmøte