Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Overgangsperiode kan gjøre brexit enklere for Norge 

Frank Bakke-Jensen (H) er positiv til britenes forslag om en overgangsperiode på rundt to år etter brexit. 

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) er positiv til signalene fra Storbritannias statsminister Theresa May om at britene ønsker en overgangsperiode på rundt to år etter brexit der EUs lover og regler skal fortsette å gjelde i landet. Foto: Siri Juell Rasmussen

En overgangsperiode kan gjøre brexit lettere å håndtere for Norge, mener europaministeren.

– Vi har sagt at vi gjerne vil være så tett som mulig på de overgangsordningene som kommer, rett og slett for enkelhets skyld, sier Bakke-Jensen til NTB.

En viktig grunn til dette er at britene ikke har lov til å forhandle med tredjeland som Norge om handelsavtaler så lenge Storbritannia er med i EU. Håpet er at slike forhandlinger skal kunne komme i gang i overgangsperioden, samtidig som handelen i denne perioden kan fortsette omtrent som i dag.

Det som blir viktig for Norge nå, bekrefter Bakke-Jensen, blir å sikre at også Norge får muligheten til å koble seg på overgangsordningene som Storbritannia og EU blir enige om.

– Vi vil gjerne ha muligheten til å være med på det som tjener oss, sier han.

Annonse

Bakke-Jensen var tirsdag denne uka på en lynvisitt i Brussel for å delta på et møte om brexit i regi av EPP, en paraplyorganisasjon for konservative partier i Europa. EUs sjefforhandler Michel Barnier deltok på møtet for å oppdatere de konservative politikerne om status i forhandlingene.

Det britiske forslaget om en overgangsperiode ble lagt fram av statsminister Theresa May i talen hun holdt om brexit i Firenze i forrige uke. Mays forslag er at overgangen skal vare i rundt to år.

EU og Storbritannia har denne uka fulgt opp med en ny runde med formelle forhandlinger. Disse avsluttes torsdag ettermiddag.

Neste artikkel

Solberg vikles inn i britisk EØS-krangel