Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

May utlyser nyvalg i Storbritannia 8. juni

– Theresa May får ikke en bedre sjanse til å øke sitt flertall i Underhuset, sier norsk ekspert etter at May har utlyst nyvalg i Storbritannia.

Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: AP Photo / NTB scanpix

Statsminister Theresa May utlyser nyvalg 8. juni og foretar med det en politisk U-sving. Hun har gjentatte ganger sagt at hun ikke vil ha noe valg før det fastlagte valget i 2020. Men nå er det nødvendig på grunn av brexit-prosessen, understreket May da hun kunngjorde beslutningen om å utlyse nyvalg under en pressekonferanse utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street tirsdag.

– Jeg har konkludert med at den eneste måten å garantere sikkerhet i årene som kommer på, er ved å holde dette valget, sa May.

Hun anklager opposisjonen for å stikke kjepper i hjulene for prosessen med å melde Storbritannia ut av EU, og sa at det er på bakgrunn av dette at hun nå har endret mening og utlyser nyvalg.

– Landet står sammen, men Westminster gjør det ikke. Labour har truet med å stemme imot den endelige avtalen vi kommer fram til, og Liberaldemokratene har sagt at de vil få alt til å stoppe helt opp. Medlemmer av Overhuset, som ikke er folkevalgt, har lovet å kjempe til siste slutt mot oss, sa May.

Gode målinger

– Vi trenger et valg, og vi trenger det nå. Akkurat nå har vi en unik mulighet til å få det gjort, sa May, vel vitende om at de konservative trolig vil komme godt ut av et nyvalg.

De konservative har på de siste meningsmålingene fått opptil 44 prosents oppslutning, mens Labour har vært nede i 23 prosents oppslutning.

– Jeg tror nok ikke valget vil ende med at de konservative får en like stor oppslutning som denne meningsmålingen tyder på, men det er ingen tvil om at Theresa May kommer til å øke flertallet i Underhuset, sier Per Edgar Kokkvold, og viser til at opposisjonspartiet Labour er dypt splittet og har store problemer.

Labour-støtte

Labour-leder Jeremy Corbyn støtter Mays beslutning om å skrive ut nyvalg.

Annonse

– Jeg hilser velkommen statsministerens beslutning om å gi det britiske folk en sjanse til å stemme for en regjering som vil sette flertallets interesser først, sier Corbyn i en uttalelse.

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon tok til Twitter for å si sin mening om nyvalget:

– Toryene ser en sjanse til å bevege Storbritannia mot høyre, tvinge gjennom en hard Brexit og pålegge oss flere kutt. La oss stå opp for Skottland, skriver Sturgeon.

May trenger Underhusets tilslutning til å skrive ut nyvalg, men med støtte fra Labour er det ingen tvil om at hun vil få det nødvendige totredelsflertallet. May kommer allerede onsdag til om å be om Parlamentets støtte.

Beslutningen om å skrive ut nyvalg, ga umiddelbart utslag på stigende pundkurs.

Theresa May overtok som statsminister etter David Cameron i juli i fjor da han trakk seg etter å ha tapt folkeavstemningen om brexit. Det forrige valget i Storbritannia ble holdt 7. mai 2015, og ga de konservative et rent flertall i Underhuset.

Neste artikkel

Plastsugerør kan bli forbudt i Storbritannia