Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Macron bombarderer EU med reformforslag 

Frankrikes president Emmanuel Macron kaster en brannfakkel inn i de tyske regjeringssamtalene med ambisiøse nye ideer for EU og euroen.

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha omfattende reformer i EU og eurosonen. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix

Den franske presidenten holdt tirsdag ettermiddag en ordrik tale om hvordan EU kan videreutvikles når britene trekker seg ut. Der nærmest teppebombet han sine europeiske kolleger med reformforslag.

– Vi kan velge å isolere oss i våre egne land, men det vil ikke lykkes, sa Macron.

– Veien framover er å gjenskape et suverent, forent og demokratisk Europa, sa han.

For å komme dit foreslår Macron en rekke reformer for å integrere EU og eurosonen dypere. Hans håp er spesielt at tyskerne vil lytte og la seg inspirere.

EU i flere hastigheter

Macrons mål er å få i gang igjen det som i EU-kretser kalles «den fransk-tyske motoren» i EU-samarbeidet. Han foreslår at Frankrike og Tyskland allerede i januar undertegner en ny samarbeidsavtale.

• Les også: Glyfosat kan få sjokk-nei av EU

Samtidig tar Macron til orde for at noen medlemsland bør kunne samarbeide tettere enn andre – et såkalt «EU i flere hastigheter».

I et slikt EU, spår Macron, kan også britene om noen år finne seg til rette, dersom de ønsker det.

Dypere eurosamarbeid

I landene som har euroen som valuta, bør samarbeidet ifølge Macron bli dypere enn i dag.

Han foreslår en egen finansminister og et eget budsjett for eurosonen. Særlig det siste forslaget kan bli tungt å svelge for flere av de andre eurolandene.

I tillegg vil Macron ha mer felles skattepolitikk, deriblant en felles skatt på finanstransaksjoner, en europeisk klimatoll og et strengere skatteregime for de store internettselskapene.

Felles intervensjonsstyrke

Macron vil gjøre EU mer uavhengig av USA og NATO i forsvarspolitikken og foreslår at det innen begynnelsen av neste tiår dannes en felles europeisk intervensjonsstyrke.

Annonse

• Les mer: Brexit-krangel på Labours landsmøte

I tillegg vil Macron ha på plass et europeisk etterretningsakademi og en felles europeisk påtalemyndighet for terrorforbrytelser.

Et felles grensepoliti skal vokte EUs yttergrenser, mens et felles europeisk UDI skal ta seg av asylsøknadene.

Tre taler

Macron er den siste av i alt tre europeiske ledere som denne høsten har brukt taler i symboltunge omgivelser til å peke ut en ny retning for Europa.

Først ut var EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som la fram sine ideer i den årlige talen til EU-parlamentet i Strasbourg om unionens tilstand. EUs to presidentverv bør slås sammen til ett, foreslo han.

Deretter holdt Storbritannias statsminister Theresa May tale. Hun valgte en kirke i renessansebyen Firenze som bakteppe og greide ut om hvordan britene skal forlate EU og selv ta kontroll over landets skjebne.

De tre lederne skal ifølge kjennere ha utviklet talene i dialog med hverandre. Skal man forstå helheten, bør man derfor lese alle tre side om side.

Vil påvirke tyskerne

Da Macron gikk på talerstolen tirsdag ettermiddag, var det med det ærverdige amfiteatret ved Sorbonne som scene.

Macron skal bevisst ha ventet til etter valget i Tyskland, for slik å kunne påvirke de tyske koalisjonssamtalene direkte.

Om han kan få gjennomslag, er et annet spørsmål. Macron fikk ingen hjelp av det tyske valgresultatet. Det mest sannsynlige utfallet nå, er nemlig en regjering der liberale FDP er med.

FDP er skeptisk å integrere eurosonen dypere. Det alene kan tvinge fram en nedjustering av reformambisjonene.

Neste artikkel

Fire spørsmål og svar om nye regler for personvern