Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU vil forby sink som medisin i svineproduksjon

EUs medisinske agentur anbefaler forbud mot sink til medisinsk bruk i svineproduksjon. Det forplikter kommisjonen til å vedta et forbud, men det er uvisst når det trer i kraft.

Svineprodusenter i Europa bruker sink i fôret for å forebygge diaré hos smågris. Nå ber EMA EU-kommisjonen forby bruk av sink til medisinsk bruk i svineproduksjon. Foto: Ole G. Hertzenberg

Det Europeiske Medisinagentur (EMA) er et EU-agentur ansvarlig for vitenskapelige vurderinger, overvåkning og sikkerhetsvurderinger knyttet til medisinbruk i EU og EØS. Det er de som kommer med anbefalinger til EU-kommisjonen om hvilke medisiner som bør tillates eller forbys i EU (både for mennesker og dyr), og deres anbefalinger forplikter kommisjonen.

Les også: Hva er galt med industrilandbruk?

Nå har EMA anbefalt EU-kommisjonen å forby medisinsk bruk av sink i svineproduksjonen. Forbudet gjelder altså ikke bruk av små mengder sink i fôret, kun bruk av sink til å forebygge diaré. I Danmark bruker 80-90 prosent av svindebøndene store mengder sink i fôret, for å forhindre diaré hos smågriser under avvenning, skriver den danske Landbrugsavisen.

Ikke umiddelbart

Vanligvis gjør EMA vedtak som trer i kraft umiddelbart når kommisjonen ratifiserer dem. Men denne gangen anbefaler EMA også kommisjonen om å innføre en overgangsordning. Det håper også danske svinebønder at de gjør:

Les også: Danske grisunger på «hotell» i Polen

– Vi vet ennå ikke når EMAs anbefaling til EU-kommisjonen blir behandlet i kommisjonen. Vi vet heller ikke hvilken skjæringsdato det eventuelt blir snakk om. Men i tilfelle kommisjonen velger å følge EMAs anbefaling, råder vi kommusjonen til å innføre en rimelig overgangsperiode på 5-10 år. Da blir det mulig å finne reelle alternativer til Vet-zink, sier formann Henrik Mortensen i Danske Svineproducenter til landbrugsavisen.dk.

De mener det kreves såpass for at svinenæringa skal rekke å tilpasse seg en utfasing av sinkbruk.

Alternatv til antibiotika

Annonse

Medisinsk sinkbruk er vanlig i svinenæringa i flere land, og brukes som en billig måte å unngå diaré på, samtidig som antibiotikabruken holdes nede.

Grunnen til at EU nå ønsker å fase ut sink, er at det ifølge flere studier er en sammenheng mellom utvikling av resistens mot sink, og utvikling av resistens mot antibiotika, og muligens utvikling av resistente bakterier, ifølge Bondebladet.

Les også: Vi et meir kjøtt, men mindre enn i våre naboland

Samtidig har mange produsenter brukt sink akkurat for å kunne unngå bruk av antibiotika. Ifølge Poul Bækbo ved danske Videncenter for Svineproduktion jobber senteret for tida med å forberede en faggruppe som skal se på måter produsentene kan unngå diaré hos smågrisene uen bruk av sink. Det kan måtte bety en omlegging av driftsformen eller fôring.

I Norge har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) konkludert med at gris og fjørfe får i seg dobbelt så mye sink som de trenger gjennom tilsetninger i fôret.

Neste artikkel

Inntekten til svinebønder stuper