Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU utsetter glyfosat-godkjenning – igjen

EU-kommisjonen skulle onsdag avgjøre framtida til plantevernmiddelet glyfosat, men utsatte beslutningen.

Illustrasjonsfoto: Mike Mozart/CC BY 2.0

EUs stående komité for planter, dyr, mat og fôr, som har varslet at de skal bestemme seg onsdag om hvorvidt plantevernmiddelstoffet glyfosat skal få fornyet godkjenning i EU, klarte ikke å bestemme seg.

– EUs medlemsland har onsdag bestemt seg for å utsette å stemme over hvorvidt godkjenningen av ugressmiddelet glyfosat skal fornyes, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen.

Kommisjonen har foreslått en tiårig forlengelse av godkjenningen.

Prøver igjen snart

For at Kommisjonens forslag skulle gå igjennom, måtte minst 16 medlemsland stemme for under avstemningen – og landene som stemmer for må representere minst 65 prosent av folketallet i EU. Fagkomiteen gjennomførte møtet onsdag.

– Ved slutten av møtet ble det ikke avholdt noen avstemning, sier Anca Paduraru, talskvinne for Kommisjonen, ifølge avisa EU Observer.

Et nytt forsøk vil bli gjort i nær framtid. Dagens godkjenning utløper den 15. desember.

• LES OGSÅ: Uvisst hva som skjer hvis EU ikke gir glyfosat ny godkjenning

Glyfosat er virkestoffet i Roundup, et mye brukt ugressmiddel som produseres av amerikanske Monsanto.

Annonse

Ugressmiddelet er svært omstridt, og EU-parlamentet vedtok tidligere denne uka en resolusjon som oppfordret til gradvis utfasing og til slutt totalforbud i hele EU innen 15. desember 2022.

Mange krever forbud

EU-kommisjonen har også fått overlevert mer enn 1 million underskrifter med krav om forbud mot stoffet.

– Kommisjonen noterte seg posisjonene til ulike medlemslands delegasjoner og vil nå reflektere over disse, sier Paduraru, ifølge NTB.

– Vi vil fortsette å samarbeide med medlemslandene for å finne en løsning med bredest mulig støtte, sier hun.

Det har i mange år vært spekulert på om preparatet kan være kreftframkallende. EU-kommisjonen mener på sin side at stoffet er trygt og har foreslått å gi grønt lys for videre bruk.

• LES OGSÅ: Det er fullstendig kaos i EU om hvorvidt glyfosat skal godkjennes. – Viser svakhetene i EUs beslutningsprosesser, sier Kathrine Kleveland.

Neste artikkel

Dale tvinges til grilling om bondeoppgjøret