Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU og Storbritannia ikke enige om skilsmissen, forhandlingene fortsetter

Storbritannia og EU har ikke lyktes i å komme til enighet om brexit-vilkårene. EU-kommisjonens president tror en løsning er innen rekkevidde.

Storbritannias statsminister Theresa May og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker under mandagens pressekonferanse i Brussel. Foto: Virginia Mayo / Ap Photo / NTB scanpix

– På tross av vår anstrengelse og fremgang vi har hatt, har det ikke vært mulig å nå full enighet i dag, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Juncker påpekte at det fremdeles er to-tre uløste spørsmål som gjenstår.

– Jeg er fortsatt overbevist om at vi kan nå tilstrekkelige framskritt innen toppmøtet 15. desember. Dette er ikke et nederlag, understreket EU-kommisjonens president.

Budskapet fra EU-siden var tidligere at mandagen er siste frist hvis det skulle bli aktuelt for EU å gjøre et vedtak før jul om å åpne fase to av forhandlingene.

Brexit

23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte prosessen med å melde Storbritannia ut av EU.

29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

13. november 2017 opplyste den britiske regjeringen at Parlamentet blir nødt til å godkjenne vilkårene for brexit.

4. desember: EU og Storbritannia opplyser at de ennå ikke er enige om vilkårene for skilsmisseavtalen, og at forhandlingene fortsetter. EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa at han fortsatt er overbevist om at tilstrekkelige framskritt kan nås innen toppmøtet 15. desember.

Stats- og regjeringssjefene skal etter planen ta stilling til britenes tilbud under EU-toppmøtet i Brussel 14. og 15. desember. Er tilbudet godt nok, vil de gjøre et vedtak om å åpne forhandlingenes fase to, som vil omfatte samtale om en fremtidig handelsavtale.

EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at en avtale om vilkårene for utmelding må være på plass innen oktober 2018 hvis Storbritannia og EU skal rekke å ratifisere den innen fristen.

29. mars 2019 går Storbritannia automatisk ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

– Vi vil samles før slutten av uka og er svært positive til at vi vil klare dette sammen, sier Storbritannias statsminister Theresa May.

Irland

Målet med møtene i Brussel var å få på plass en avtale om vilkårene for selve skilsmissen mellom Storbritannia og EU, slik at forhandlerne etter jul kan gå videre til å diskutere overgangsordninger og rammene for en framtidig handelsavtale.

I sluttfasen av forhandlingene er det ordningen langs grensa mellom Irland og Nord-Irland som har seilt opp som det vanskeligste spørsmålet.

May og Juncker presiserte ikke hvilke spørsmål de fortsatt er uenige om, men i løpet av dagen kom det blant annet fram at løsningen som er foreslått for grensa mellom Irland og Nord-Irland, har vært tung å svelge for det nordirske unionistpartiet DUP. May er avhengig av støtte fra DUP for å ha flertall i Parlamentet.

Voldsomt press

I britiske medier har ryktene svirret om et mulig gjennombrudd i forhandlingene, men de viste seg å ikke stemme.

Annonse

Forhandlingene har pågått gjennom helgen og møtet ble regnet som det kanskje viktigste i brexitforhandlingene til nå. I innspurten har May vært under et voldsomt press.

Gir hun EU for mye, kan støtten i Parlamentet ryke og Storbritannia bli kastet ut i nytt politisk kaos. Men gir hun for lite, kan forhandlingene stoppe opp.

– En avgjørende milepæl

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide var mandag på besøk i London, der hun holdt et bilateralt møte med Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

Hun mener det er viktig at skilsmisseavtalen kommer på plass snarlig, både av hensyn til framdriften i forhandlingene og fordi situasjonen da vil bli mer avklart for land som Norge.

– Det er en avgjørende milepæl, for det betyr at resten av jobben kan begynne, sier Søreide på telefon til NTB.

Brexit ble et viktig tema under hennes eget møte med Johnson. De to diskuterte blant annet hvilke regler som skal gjelde for nordmenn i Storbritannia.

– Jeg videreformidlet vårt veldig klare synspunkt, nemlig at vi er opptatt av en ryddig brexit. Jo ryddigere brexiten blir, jo enklere blir det for oss å forhandle fram nye avtaler med britene på de områdene hvor vi må gjøre det, sier Søreide.

Neste artikkel

Brexit: – Vi står ikke langt fra hverandre