Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-minister «genetisk opptatt» av fisk

– At jeg er opptatt av fisk, er nærmest genetisk. Jeg er jo fra Båtsfjord, sier Bakke-Jensen til Dagens Næringsliv.

Martin Jacob Kristoffersen
Publisert: 27.12.16 17:27 | Oppdatert: 27.12.16 18:22

Forrige uke ble det klart at Frank Bakke-Jensen skal bli Norges tredje Europaminister på tre år i Solberg-regjeringen etter Elisabeth Aspaker (H) og Vidar Helgesen (H). Det er første gang på 35 år at Høyre har en statsråd fra Finnmark. Bakke-Jensen har uttalt seg sterkt skeptisk til EU, uttalelser han har trukket tilbake.

På en annen side har han også vært skeptisk til ostetollen, på det punktet var han enig med EU.

Gjennom sju år og tre måneder i Stortingets næringskomité har flertallet av Bakke-Jensens rundt femtitalls spørsmål til regjering og statsråder dreid seg om fisk, fiskekvoter og relaterte saker, skriver Dagens Næringsliv.

Mange spørsmål om fisk

Deretter følger landbruk i hjemmeregionen i nord. To ganger har Bakke-Jensen stilt spørsmål om EU, de dreide seg også om fisk, skriver avisen.

– At jeg er opptatt av fisk, er nærmest genetisk. Jeg er jo fra Båtsfjord, sier Bakke-Jensen til DN.

Forhandlingene om artikkel 19 i EØS-avtalen har startet. Selv om landbruksvarer er i utgangspunktet unntatt de fulle reglene om fri flyt over landegrensene, stadfester artikkel 19, 2. ledd at «avtalepartene skal fortsette sine anstrengelser mot progressiv liberalisering av landbrukshandel.» Derfor EØS og EU skal derfor reforhandle landbrukshandel hvert annet år.

– Balansert importvern

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) lanserte i fjor boken «Interessekonflikter i norsk handelspolitikk», hvor de beskrev «defensive» næringer som ønsker beskyttelse mot import er et hinder for offensive næringer som ønsker frihandel - som fisk.

For en uke sa Bakke-Jensen til Nationen;

– Jeg mener vi er nødt til å tilpasse tollvernet slik at vi forbereder norsk landbruk på hardere konkurranse framover. På vegne av norsk landbruk har jeg ikke tro på å ukritisk bygge høyere tollvern framover. Vi trenger tollvern som tar hensyn til at vi er et kostbart land å produsere i, men som også tar hensyn til at vi er et land med mange eksportrettede næringer.

– Norsk landbruk leverer kanskje Europas reneste mat. Et balansert importvern som landbruket kan leve godt med, er viktig, sier statsråden til DN i dag.



Annonse