Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU-minister «genetisk opptatt» av fisk

– At jeg er opptatt av fisk, er nærmest genetisk. Jeg er jo fra Båtsfjord, sier Bakke-Jensen til Dagens Næringsliv.

De nye statsrådene Frank Bakke-Jensen (f.h.), Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Forrige uke ble det klart at Frank Bakke-Jensen skal bli Norges tredje Europaminister på tre år i Solberg-regjeringen etter Elisabeth Aspaker (H) og Vidar Helgesen (H). Det er første gang på 35 år at Høyre har en statsråd fra Finnmark. Bakke-Jensen har uttalt seg sterkt skeptisk til EU, uttalelser han har trukket tilbake.

På en annen side har han også vært skeptisk til ostetollen, på det punktet var han enig med EU.

Frank Bakke-Jensen

Alder: 51

Fra: Båtsfjord

Yrke: Lærer og skipselektriker

Frank Bakke-Jensen er sønn av vaktmester og fisker Leif Jensen og regnskapskonsulent og fiskeindustriarbeider Randi Bakke Jensen. Etter grunnskolen i Båtsfjord og grunnkurs ved Hammerfest videregående skole utdannet Frank Bakke-Jensen seg til skipselektriker ved Breivika videregående skole i Tromsø i 1984. Han har også studert kristendom, prosjektledelse og markedsføring for reiselivet ved Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø.

Hans politiske karriere startet i Båtsfjord kommunestyre i ti år fra 1999. Han var også i Fylkestinget og kronet med å bli valgt til ordfører i Båtsfjord i 2007 der han satt til 2009.

Fra 2009 har han sittet på Stortinget for Finnmark og vært medlem i næringskomiteen og valgkomiteen.

Av sin kone er han omtalt som en varm og raus politiker.

Gjennom sju år og tre måneder i Stortingets næringskomité har flertallet av Bakke-Jensens rundt femtitalls spørsmål til regjering og statsråder dreid seg om fisk, fiskekvoter og relaterte saker, skriver Dagens Næringsliv.

Mange spørsmål om fisk

Deretter følger landbruk i hjemmeregionen i nord. To ganger har Bakke-Jensen stilt spørsmål om EU, de dreide seg også om fisk, skriver avisen.

– At jeg er opptatt av fisk, er nærmest genetisk. Jeg er jo fra Båtsfjord, sier Bakke-Jensen til DN.

Forhandlingene om artikkel 19 i EØS-avtalen har startet. Selv om landbruksvarer er i utgangspunktet unntatt de fulle reglene om fri flyt over landegrensene, stadfester artikkel 19, 2. ledd at «avtalepartene skal fortsette sine anstrengelser mot progressiv liberalisering av landbrukshandel.» Derfor EØS og EU skal derfor reforhandle landbrukshandel hvert annet år.

– Balansert importvern

Annonse

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) lanserte i fjor boken «Interessekonflikter i norsk handelspolitikk», hvor de beskrev «defensive» næringer som ønsker beskyttelse mot import er et hinder for offensive næringer som ønsker frihandel - som fisk.

For en uke sa Bakke-Jensen til Nationen;

– Jeg mener vi er nødt til å tilpasse tollvernet slik at vi forbereder norsk landbruk på hardere konkurranse framover. På vegne av norsk landbruk har jeg ikke tro på å ukritisk bygge høyere tollvern framover. Vi trenger tollvern som tar hensyn til at vi er et kostbart land å produsere i, men som også tar hensyn til at vi er et land med mange eksportrettede næringer.

– Norsk landbruk leverer kanskje Europas reneste mat. Et balansert importvern som landbruket kan leve godt med, er viktig, sier statsråden til DN i dag.

Neste artikkel

Norsk alkoholrekord – i Sverige