Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU legger plan for hurtigangrep på brexit

EU akter ikke å nøle ett sekund når britene trykker på brexitknappen. Nå samles lederne for å tegne opp sin slagplan for samtalene.

EUs president Donald Tusk (i midten) sammen med EU-parlamentets avtroppende president Martin Schulz og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Torsdag får de tre EU-sjefene besøk av medlemslandenes stats- og regjeringssjefer til ett én dag langt toppmøte i Brussel. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix

Strategi for brexitforhandlingene er eneste punkt på agendaen når stats- og regjeringssjefene i de 27 landene som blir igjen i EU, samles til en uformell middag etter torsdagens EU-toppmøte i Brussel.

Formålet er å sikre at man er klar når samtalene først kommer i gang, skriver EUs president Donald Tusk i sitt invitasjonsbrev.

De 27 lederne skal etter planen vedta en felles uttalelse om brexitforhandlingene der hurtighet er ventet å bli et hovedbudskap.

Krever innsyn

Foreløpige utkast har allerede lekket ut til internasjonale nyhetsbyråer. Der heter det at forhandlingene må begynne «så raskt som mulig» når Storbritannia setter i gang den formelle prosessen ved å aktivere artikkel 50 i Lisboatraktaten.

Stats- og regjeringssjefene legger samtidig opp til at EU-kommisjonen skal få rollen som offisiell forhandler, skriver nyhetsbyrået Bloomberg. Men de enkelte landenes ledere og deres nærmeste rådgivere skal ha tilgang til full informasjon om alle detaljer i samtalene.

Les også: Lokkar britane med EØS-avtalen

Storbritannia skal på sin side utestenges fra alle møter der de gjenværende 27 landene diskuterer saken. Statsminister Theresa May får ikke delta under middagen torsdag kveld.

18 måneder

EU-kommisjonen har allerede plukket ut franskmannen Michel Barnier til å lede forhandlingene. Han har samlet en arbeidsgruppe på om lag 30 eksperter rundt seg og er nå i gang med en rundreise der han skal besøke samtlige medlemsland innen utgangen av januar.

Da sjefforhandleren møtte pressen i forrige uke, gjorde han det klart at tidspresset ville bli stort.

Les også: Boris Johnson lover å prioritere Norge

Annonse

– Alt i alt får vi mindre enn 18 måneder til reelle forhandlinger, sa Barnier.

Grunnen er at EUs ministerråd må vedta retningslinjer for forhandlingene før disse kan starte. I tillegg må EUs ministerråd, EU-parlamentet og det britiske parlamentet alle godkjenne avtalen, noe som ifølge Barniers anslag vil ta fem til seks måneder.

Hans håp er å ha en avtale på plass innen oktober 2018. Den kan da få grønt lys før det er valg til EU-parlamentet året etter.

Tidsfrist

Forutsetningen er at Storbritannia aktiverer artikkel 50 innen mars, slik statsminister May har sagt hun vil gjøre.

Etter aktivering av artikkel 50 vil Storbritannia og EU ha to år på seg til å bli enige. Storbritannia blir automatisk utmeldt av EU hvis ingen avtale er på plass før toårsperioden utløper.

Les også: Britiske bønder bekymrer seg for brexit

Robert Saunders, historiker ved LSE i London, mener tidsfristen i realiteten setter britene under størst press. Han tror EU vil ha interesse i å presse britene inn i en dårlig avtale for å sikre at ingen andre land fristes til å gjøre det samme.

– Det er en klokke som tikker, sier Saunders til NTB.

– Britene beveger seg mot et stup, og etter to år vil de falle utfor. Jo nærmere du kommer tidsfristen, desto svakere blir britenes forhandlingsposisjon.

Neste artikkel

Solberg vikles inn i britisk EØS-krangel