Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU jobber for stadig kortere glyfosat-forlengelse

EU-kommisjonen jobber videre for å få til en godkjenning for ugressmiddelet glyfosat. Mye avhenger av Tyskland.

Tyskland avstår fra å stemme over glyfosat-godkjenning. Det skyldes trolig at Angela Merkel (til venstre) ikke er blitt enig med De Grønne om regjeringsplattform. Fra venstre ser vi statsråd Peter Altmaier og De Grønne-toppene Katrin Goering-Eckardt og Cem Ozdemir. Foto: AP Photo/Michael Sohn/NTB SCANPIX

EU-kommisjonen klarte ikke torsdag å sikre det nødvendige flertallet for å fornye godkjenningen for det heftig omstridte ugressmiddelet glyfosat.

Det blir dermed stadig større sannsynlighet for at glyfosat faktisk blir forbudt når godkjenningen løper ut 15. desember.

EU-regler dikterer at en beslutning om glyfosat må fattes 20 dager før denne datoen, ifølge den svenske avisa Land Lantbruk. I så fall blir den nye D-dagen for plantevernmiddelet 25. november.

Den franske miljøvernministeren Nicolas Hulot uttaler ifølge nyhetsbyrået Reuters at landets representanter i EU-kommisjonen kommer til å fortsette å jobbe for en treårig godkjenning fra 2018.

– For øyeblikket har vi samlet en del land for å jobbe mot dette målet, men ikke nok foreløpig, sier Hulot, ifølge Reuters.

Slik stemte landene:

14 land stemte for forlengelse: Sverige, Tsjekkia, Estland, Latvia, Litauen, Ungarn, Nederland, Slovenia, Slovakia, Finland, Storbritannia, Danmark, Irland, Spanien.

Ni land stemte imot: Belgia, Hellas, Frankrike, Kroatia, Italia, Kypros, Luxemburg, Malta, Østerrike.

Fem land avsto: Tyskland, Polen, Portugal, Romania, Bulgaria.

– Vi må muligens jobbe noen flere uker for å få det til.

Kan i teorien tvinge

I løpet av oktober har EU-landenes representanter forsøkt to ganger å stemme over en mulig glyfosat-forlengelse, men ikke fått det til.

Kommisjonen har signalisert at den vil ta forslaget opp til avstemning på nytt i løpet av de nærmeste to ukene.

Deretter kan kommisjonen i teorien tvinge gjennom en forlenget godkjennelse, men talspersoner har uttalt at det er ønskelig at medlemslandene kommer til en enighet seg imellom, siden spørsmålet om godkjenning har blitt såpass politisk omstridt.

• LES OGSÅ: Det er fullstendig kaos i EU om hvorvidt glyfosat skal godkjennes. – Viser svakhetene i EUs beslutningsprosesser, sier Kathrine Kleveland.

14 land stemte torsdag for en femårig forlengelse, deriblant Danmark, Storbritannia og Nederland.

Torben Hansen i den danske bondeorganisasjonen Landbrug & Fødevarer sier han er svært bekymret over utviklingen.

– Vi vet alle hvor store konsekvensene blir hvis vi ikke får forlengelsen i havn. Det vil koste dansk landbruk en milliard kroner i året, og det vil skade miljø og klima. For eksempel vil vi få en fullstendig annerledes dyrkingspraksis, som stort sett vil umuliggjøre nye behandlingsmetoder, for eksempel redusert jordbehandling, sier Hansen ifølge avisa Maskinbladet.

Tyskland er avventende

Annonse

Ni stemte mot, mens fem land avsto fra å stemme – blant dem Tyskland.

Hvis Tyskland hadde stemt for en forlenget godkjenning, ville det gitt et vedtak med kvalifisert majoritet.

Landet har i lengre tid avstått fra å stemme, noe som antas å ha med forbundskansler Angela Merkels pågående samtaler med De Grønne i Tyskland om å gå inn i en koalisjonsregjering å gjøre, skriver den britiske avisa Farmer's Guardian.

De Grønne ønsker et umiddelbart forbud mot glyfosat. Merkels parti CDU ønsker forlengelse.

Mye penger på spill

Glyfosat-baserte produkter omsetter for rundt 10 milliarder kroner i EU-landene, ifølge Reuters.

EUs regulering av stoffet omfatter også Norge. EU-kommisjonen foreslo opprinnelig å fornye godkjenningen med ti år, men det forslaget fikk tidligere i år ikke det nødvendige flertallet blant EUs medlemsland.

• LES OGSÅ: «Vi kan snart slippe glyfosat i natur og mat. Vi kan få en hel del annet på kjøpet.»

Kommisjonen la da fram et kompromissforslag, der godkjenningen ble foreslått fornyet i fem år.

Glyfosat er virkestoffet i ugressmiddelet Roundup, som produseres av amerikanske Monsanto. Ugressmiddelet er mye brukt, men det har i mange år vært spekulert på om preparatet kan være kreftframkallende.

I mai i år konkluderte eksperter i WHO og FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) at stoffet neppe er kreftfremkallende.

«Glyfosat er trolig ikke kreftfremkallende for mennesker som utsettes for det gjennom mat», slo FN-ekspertene fast.

Neste artikkel

EU lover mer åpenhet om matvarer