Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU erkjenner at Schengen kan stå for fall

EU erkjenner at det er en alvorlig risiko for at Schengen-samarbeidet kan bryte sammen.

En gresk kystvaktansatt bærer en baby på land fra kystvaktfartøyet Agios Efstratios etter å ha berget båtflyktninger i havsnød utenfor Lesvos mandag denne uka. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix

Hellas må gjøre mer på yttergrensa, gjentar EU-landene.

I en uttalelse fredag påpeker EU at det er «alvorlige mangler» i hvordan Hellas beskytter sine grenser. Over 1 million flyktninger og migranter har ankommet EU det siste året.

De aller fleste av dem tok sjøveien fra Tyrkia til greske øyer, før reisen gikk videre nordover i Europa.

En rekke land har innført midlertidige grensekontroller for å håndtere den store folkevandringen.

EU-landene sluttet seg fredag formelt til et krav der Hellas får en frist på tre måneder til å rette opp manglene i kontrollen av Schengens yttergrense.

Annonse

Schengen-avtalen opphever i prinsippet grensekontrollen mellom deltakerlandene og oppretter i stedet en ytre grensekontroll.

Skulle ikke greske myndigheter klare å gjøre noe med manglene, slik mange frykter, vil Schengen-avtalens åpning for nasjonale grensekontroller innad i området kunne bli benyttet.

Enkelte innskrenkninger i avtalen som allerede er godkjent, utløper i mai. En ny mekanisme skal innebære en åpning for at grensekontroller kan innføres i inntil to år. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997