Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU behandler kontroversielle økoregler

EU skal innføre nye regler for økologisk landbruk, men møter motbør fra flere medlemsland. Landbrukskommissær Phil Hogans plan er å banke gjennom nye regler før sommeren.

Phil Hogan (t. v.) er lei av at forhandlingene om de nye økoreglene drar ut. Han krever nå fortgang, og vil ha reglene klare før sommeren. Her fra et besøk i Luxembourg i juli. Foto: Borut Zivulovic / EU

Reglene har vært diskutert i over to år, uten at man har kommet noe videre.

I mars 2014 slapp EU et presseskriv som forklarer noe av bakgrunnen bak kommisjonens forslag til nye øko-regler. De forklarer ønsket om nye regler med at det økologiske markedet har økt kraftig, uten at den økologiske jordandelen har økt tilsvarende. Markedet er firedoblet mens jordarealet bare er doblet, skriver de, og de anser potensialet for økologisk vekst som stort.

5,4 prosent av all dyrka mark i EU var økologisk i 2014.

Grenseverdier

Noe av det mest kontroversielle i de nye reglene, er at kommisjonen foreslår strenge grenseverdier for rester av sprøytemidler på økologiske varer. Dersom disse overstiges, vil produsenten miste retten til å kalle seg økologisk.

Ifølge Lars Holdensen i den danske interesseorganisasjonen Landbrug & Fødevarer, er dette det store stridspunktet.

Les Nationens leder: «Det er riktig å avvikle økomålet»

– Særlig skjerpede grenseverdier for økologiske produkter vil skape stor usikkerhet hos økologiske produsenter. Utilsiktet forurensing med sprøytemidler, spredt via for eksempel vind kan skje selv over store avstander, og vi mener ikke at den økologiske produsent skal straffes for uforskyldt forurensing som ligger under de generelle grenseverdiene, sier han til Landbrugsavisen.

Vil forsikre forbrukerne

EU-organisasjonen for økologisk landbruk, IFOAM, reagerer også på reglene, som de mener straffer økologiske produsenter på et urettferdig grunnlag.

Annonse

Les også: EU skal styrke bonden i verdikjeden

Kommisjonen begrunner kravet om strenge grenseverdier med at forbrukerne må forsikres om at maten de kjøper, virkelig har et lavere nivå av sprøytemidler enn konvensjonell mat. I sine redegjørelser for saken de siste årene har de trukket fram diverse matskandaler i Europa som eksempler på hvorfor slike tydelige, strenge regler trengs, for å sikre at standarden er god nok.

Vil ha fortgang

8. desember brøt forhandlingene sammen, etter å ha blitt utsatt i flere runder - de har også brutt sammen tidligere, blant annet i vår. Men denne uka har EUs landbrukskommissær Phil Hogan fastholdt at kommisjonen vil ha nye regler gjennom, og at forhandlingene gjenopptas over nyttår.

Les også: Økobonde: – Trist at Dale ikke har tro på oss

Ifølge den irske utgaven av The Independent er det flere landbruksorganisasjoner som har krysset fingrene for at kommisjonen vil gi opp hele forslaget. Diskusjonen om grenseverdiene har nemlig vært ganske stillestående det siste året. Dersom det er tydelig at det er umulig å få til enighet, kan kommisjonen nemlig trekke forslaget - men ifølge Hogan er det altså uaktuelt.

Han har planer om å få avsluttet forhandlingene raskest mulig og har i møtet han hadde med danske landbruksorganisasjoner i desember tydeliggjort at hans plan er å få ferdig reglene før sommeren. EUs formannskap går fra Slovakia til Malta i januar, og så straks de har fått satt seg inn i saken, vil forhandlingene fortsette, er beskjeden fra Hogan.

Neste artikkel

Einar Steensnæs: Nå har Konkurransetilsynet endelig våknet