Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Egg med insektmidler funnet i Italia

Italienske helsemyndigheter sier at de har funnet egg med det giftige insektmiddelet fipronil. Minst én av de positive prøvene er fra egg produsert i landet.

17 land: Det er til nå funnet forgiftede egg i 17 europeiske land. I den belgiske byen Malmedy hindret verken eggskandalen eller regnvær kokker og frivillige å arrangere den årlige gigantomelett-festen 15. august. Det måtte 10.000 egg til for å lage omeletten. Foto: AP Photo/Daniela Berretta

Eggskandalen i Europa som ble kjent i begynnelsen av august, vokser stadig i omfang.

Mandag varslet helsemyndighetene i Italia at de har funnet rester av insektmiddelet fipronil i to prøver av egg, skriver nyhetsbyrået AFP. Totalt ble det tatt 114 prøver. Én av de positive prøvene ble tatt på egg som er produsert i Italia, mens opprinnelsen til det andre tilfellet fremdeles er under etterforskning.

I et separat tilfelle har også frosne omeletter blitt trukket fra markedet i byen Milano i Nord-Italia etter et annet funn av fipronil. 117 enheter hadde allerede blitt solgt til forbrukere.

Oppgraderer kontrollen

Med tilfellene i Italia har det til nå blitt funnet spor av fipronil i 17 europeiske land, i tillegg til Hong Kong i Asia. Det har så langt ikke blitt påvist tilfeller i Norge.

Petra Fohgelberg, statsinspektør i svenske Livsmedelsverket, sier at fipronil skal nå inngå i det ordinære prøvetakingsprogrammet for egg.

– Årsaken er at saken har vokst i Europa, og vi vil sikre oss at fipronil ikke finnes i svenske egg, sier hun.

Fipronil kan være giftig for mennesker og brukes normalt til å fjerne lus og midd i husdyr, men er ikke tillatt på dyr som brukes i matproduksjon. To selskaper i Nederland og Belgia er nå under etterforskning for å ha solgt eller brukt insektmidler med fipronil til eggproduksjon. Flere millioner egg har blitt trukket fra markedet etter at skandalen ble avslørt, og flere hundre gårder har blitt stengt.

Lengre tilbake enn antatt

Etterforskningen av det som skulle bli Europas eggskandale begynte i november 2016 da nederlandske myndigheter fikk et anonymt tips om bruken i hønsegårder.

«Det er ingen tvil om at dette er en alvorlig og omfattende sak.»

Annonse

Den franske finansavisen La Tribune skriver at europeiske egg kan ha vært forurenset før det. Det belgiske landbruksdepartementet analyserte historiske prøver fra eggprodukter forrige uke, og fant fipronil fra september 2016. Nivåene var svært små, under 0.005 milligram per kilo produkt, som er EUs lavest tillatte grenseverdi. Merkelig nok ble ingen fipronilrester registrert mellom oktober og desember 2016.

I Danmark er det funnet så langt partier med forurensede egg på til sammen 29 tonn, men også der med funn under 0.005 mg/kg.

– Det er ingen tvil om at dette er en alvorlig og omfattende sak, med vidt omfang i Europa og i etterkant også i Danmark. Vi må nok forvente at det kan dukke opp flere partier forurensede egg i danske virksomheter, sier landbruksministere Esben Lunde Larsen i Danmark.

Arrestasjoner

Listen over produkter som kan inneholde fipronil øker stadig. I Frankrike er salget stoppet av 17 vaffeltyper importert fra Nederland.

Et samarbeid mellom etterforskere fra det nederlandske mattilsynet, belgiske myndigheter og Europol førte til et gjennomsøk av 12 steder i Belgia. Etterforskningen konsentrerer seg o et nederlandsk selskap som skal ha brukt fipronil og en belgisk forhandler som det skal ha samarbeidet med. Daglig leder og forhandleren er arrestert, mistenkt for å true folkehelsa og for å ha forbudte mengder av miljøgifter på lager. Mistanken går på at fipronil ble brukt til å bekjempe blodmidd, slik at høner ble påvirket og la egg med fipronilrester.

Husene til de mistenkte i Nederland er gjennomsøkt, i tillegg til huset til en mulig tredje medsammensvoren. På oppfordring fra belgiske myndigheter har nederlendere beslaglagt flere luksusartikler som biler, eiendom og bankkontoer, fordi «forbrytelser kan ikke være lønnsomt», slik det nederlandske mattilsynet uttaler det.

Neste artikkel

EU sier ja til Bayers oppkjøp av Monsanto