Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Britisk LO-leder advarer mot «kamikaze-brexit»

Den britiske LO-lederen Frances O’Grady ber Storbritannias ministre overveie å bli værende i EUs indre marked. – Vi går mot en «kamikaze-brexit», advarer hun.

Tusenvis av demonstranter samlet seg lørdag i London for å kreve stans i brexit-planene. Foto: John Stillwell / AP / NTB scanpix

O'Grady anklager myndighetene for å være «kriminelt dårlig forberedt» for brexit.

– Alle muligheter er på bordet, men sånn vi ser det er det bedre for Storbritannia og våre arbeidstakere å forbli i det indre markedet, sier O’Grady.

Parlamentet skal mandag stemme over et omstridt lovforslag som vil gi regjeringen makt til å gjøre om mer enn 12.000 EU-bestemmelser til nasjonale, britiske lover. Opposisjonen har rettet skarp kritikk mot forslaget, som de mener bryter med rettsstatens prinsipp om at det er nasjonalforsamlingen som skal lage landets lover.

Forhandlingene om britisk utmeldelse av EU har fått en vanskelig start. Etter tre runder står partene langt fra hverandre, og det er stor uenighet om sentrale temaer, som den såkalte skilsmissebetalingen. Dette er en engangssum som britene skal betale til felleskassen som sin del av EUs vedtatte forpliktelser, som for eksempel lån til Ukraina og Den afrikanske utviklingsbanken.

Annonse

EU-siden krever saken løst før neste fase kan starte, og forhandlingene står dermed i stampe.

Lørdag samlet titusener av demonstranter seg i London for å protestere mot landets planer om å forlate EU. Demonstrantene gikk gjennom bygatene fram til Parlamentet. Noen av dem bar EU-flagget, mens andre gikk med parolen «exit for brexit». Arrangørene selv anslår at 50.000 mennesker deltok.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti