Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Boris Johnson provoserer med soloutspill om brexit

Bare dager før statsminister Theresa May skal holde en retningsgivende tale om brexit, stjeler Boris Johnson showet med et langt essay i avisa Daily Telegraph.

Boris Johnson er utenriksminister i Storbritannia. Lørdag gjorde han rede for sine egne tanker om brexit i et langt essay i Daily Telegraph.

I det mer enn 4.000 ord lange innlegget presenterer utenriksministeren sin egen visjon for brexit.

Her gjentar han blant annet nei-sidens påstand om at Storbritannia med brexit vil ta tilbake kontroll over 350 millioner pund i EU-bidrag i uka som nei-siden mener heller kan brukes på helsevesenet. Påstanden er kontroversiell, og faktasjekkere i BBC har tidligere kommet fram til at beløpet trolig er nærmere 161 millioner pund.

Mener Johnson bør sparkes

Innlegget sto på trykk i lørdagsutgaven av Daily Telegraph, og siden har debatten rast i Storbritannia.

Liberaldemokratenes Vince Cable går kraftig ut. Han mener Johnson fortjener å få sparken og sier utspillet vitner om en fullstendig mangel på disiplin i regjeringen.

• Les også: Brexit-bussen som sporet av

Innenriksminister Amber Rudd gjør det klart at hun ikke ønsker Johnson som «baksetesjåfør» i brexitforhandlingene.

– Vi har Theresa May til å lede denne prosessen. Det er hun som kjører bilen, sier Rudd til BBC.

– Boris er Boris

Annonse

Johnsons utspill kommer bare dager før statsministeren reiser til Firenze i Italia for å holde tale om brexitforhandlingene. I talen er det ventet at hun vil komme med viktige signaler om veien videre.

May sa selv mandag at alle i regjeringen kjører i den samme retningen når det gjelder brexit. Hun ville likevel ikke kritisere Johnson direkte.

– Boris er Boris, sa hun til journalister før hun satte seg på flyet til Canada hvor hun skal møte landets statsminister Justin Trudeau for å forhandle fram en ny handelsavtale.

I britisk presse har spekulasjonene gått høyt og lavt om hva Johnson egentlig vil med utspillet.

Mens noen tolker det som et forsøk på å legge press på May før fredagens viktige tale, leser andre essayet som et rent valgprogram for en framtidig konservativ regjering ledet av Johnson selv.

Neste artikkel

Labour åpner for ny folkeavstemning om brexit