Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Barnier vil holde britene på pinebenken litt til

EUs sjefforhandler Michel Barnier har konkludert med at det er for tidlig å gå videre til neste fase av brexitforhandlingene med Storbritannia. 

EUs sjefforhandler Michel Barnier (foran) og Storbritannias brexitminister David Davis (til venstre) holdt en felles pressekonferanse i Brussel torsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB scanpix

– Vi har oppklart noen punkter, men uten å gjøre større framskritt, sier Barnier.

Han og Storbritannias brexitminister David Davis avrundet torsdag femte runde i de formelle forhandlingene om Storbritannias sorti fra EU.

Neste uke skal forhandlingene opp til diskusjon på EUs toppmøte. Barnier har konkludert med at han på dette toppmøtet vil anbefale stats- og regjeringssjefene å si nei til åpning av fase to av forhandlingene.

Grunnen er at han mener det ennå ikke er gjort store nok framskritt.

– Men jeg er overbevist om at besluttsomme framskritt er innenfor rekkevidde de to neste månedene, hvis det finnes politisk vilje til det, sier Barnier.

Annonse

I fase én er det kun vilkårene for selve skilsmissen som er oppe til diskusjon. De viktigste temaene for disse samtalene er rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, Storbritannias bidrag til EUs budsjetter og reglene som skal gjelde langs grensa mellom Irland og Nord-Irland.

Fase to vil også omfatte diskusjoner om rammene for en framtidig handelsavtale.

Storbritannia ønsker å gå videre til neste fase så raskt som mulig, men EU har så langt holdt igjen, for på den måten å øke presset på britene.

Neste artikkel

Brexit-analyse: EØS er best