Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bakke-Jensen: Norge må være tett på brexit-prosessen

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) er fornøyd med britenes vilje til dialog med Norge om konsekvensene av brexit-prosessen. 

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen har en god følelse etter samtaler med britene i London onsdag om livet etter brexit. Foto: Siri Juell Rasmussen

– Norge blir tatt på alvor – både som en nær alliert og en viktig samarbeidspartner, mener Bakke- Jensen, som onsdag hadde møter med de juniorminister Joyce Anelay (fra de konservative) og parlamentsmedlem Hilary Benn (Labour) i London.

EU og Storbritannia møttes tidligere denne uka til tredje forhandlingsrunde om betingelsene for britisk utmelding av unionen. Norge blir på svært mange og viktige områder direkte berørt av britenes utmelding, blant annet gjelder det norske borgeres rettigheter, sikkerhet, handel og energisaker. Onsdag sto brexit og det framtidige forholdet mellom Norge og Storbritannia på dagsordenen i London.

God tone

– Møtene foregår i en svært god tone. For Norges del er det svært viktig å minne de andre landene om at vi er en del av EØS og en del av EUs indre marked, understreker Bakke-Jensen, som forteller at EUs, Storbritannias og Norges prioriteringer ble gjennomgått.

– For oss er borgerens rettigheter første prioritet – og vi ligger godt an til å få dette spørsmålet løst, forteller han.

• Les også: EU-forhandler krever mer seriøsitet fra britene

Det bor rundt 20.000 nordmenn i Storbritannia, og for Norge er det viktig at norske borgeres rettigheter til å studere og arbeide i landet ivaretas.

20 prosent av eksporten vår går til Storbritannia

Annonse

– Det er vesentlige ting vi forhandler med britene om, som gass, vannkraft og teknologi, understreker Bakke-Jensen, som opplever at britene ser Norge som en betydelig samarbeidspartner.

Tett på

Hans hovedbekymring er at brexit-prosessen er veldig komplisert.

– For oss gjelder det å få en så god avtale som mulig etterpå. Vi må legge oss i selen for å få til det, og det er derfor viktig å være tett på hele tiden. I denne prosessen flyttes steiner hver dag, sier han.

• Les også: Tredje runde i ringen for Storbritannia og EU

Tirsdag møttes representanter for norsk og britisk embetsverk, der de gikk gjennom prosessen. Målet var å skape et godt nettverk for dialog framover.

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti