Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Solberg: – Ikke bare penger og erstatning

– Jeg har fått bekreftet at det ikke bare er et spørsmål om penger og erstatning, sier statsminister Erna Solberg etter møtet med jegere og sauebønder på Hadelandsåsen.

Statsminister Erna Solberg og Landbruks- og matminister Jon Georg Dale møter jegere og representanter for sauenæringen på Hadelandsåsen torsdag kveld. Foto: Ketil Blom Haugstulen

– Det gjør inntrykk å komme på besøk. Jeg har sett bilder før, men det er likevel noe helt annet å dra ut og treffe dem som er berørte, sier statsminister Erna Solberg (H) da hun besøkte Hadeland, området hvor bøndene har mistet flere titalls sauer som følge av ulvens herjinger.

Mange av de rundt 40 sauebøndene i Gran holder nå tilbake sau som skal ut på sommerbeite.

– Det er en tragedie som skjer, når en ulv herjer såpass mye i en saueflokk, sier statsministeren.

Les også: Frivillige sanker kadavre etter ulvens herjinger

Helgesen med hjemmekontor

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) glimret med sitt fravær da Solberg og landbruks- og matminister Jon Georg Dale (FrP) møtte jegere og representanter for sauenæringen på Hadelandsåsen, midt i skadeområdet, for å bli oppdatert på tapssituasjon og jakten på ulv i området.

– Han sitter hjemme på kontoret og jobber med hvordan vi skal utføre politikken, svarer Solberg på Nationens spørsmål om hvorfor Helgesen ikke er tilstede.

Landbruksminister Jon Georg Dale tok derimot turen.

– Det er en utfordring å ta ut ulv sommeren, men nå viser regjeringen at den er villig til å ta nye metoder i bruk, sier Dale.

Les også: Bønder hetset etter ulveangrep

Han sikter da til at det er første gang det brukes såkalt løs, på drevet halsende hund. Mer enn 120 sauer og lam er drept eller avlivet etter ulveangrep. Det har pågått forsøk på felling av ulv siden første fellingstillatelse ble gitt 30 mai.

Annonse

– Det er viktig at beiteprioriterte områder faktisk blir priotert, sier Dale.

Statsministeren sier det gjør sterkt inntrykk å møte bønder som har sett dyrene sine lide en fæl død etter ulveangrep.

– Det er en dramatisk situasjon. Jeg har fått bekreftet at det ikke bare er et spørsmål om penger og erstatning, sier Solberg til NTB, og understreker at sauebøndene har et tett og nært forhold til dyrene sine.

– Det er en tragedie når dyrene blir drept av ulv, og dette er også et spørsmål om dyrevelferd, sier hun.

Jakt med hund

Solberg benekter at denne turen er et forsøk på å fiske etter Sp-velgere i valgåret.

– Nei, jeg kom hit fordi dette er en vanskelig sak som regjeringen har jobbet mye med. Vi var raskt ute med fellingstillatelse etter ulveangrepene her, og vi har tillatt nye metoder, nemlig bruk av hund.

Det er reist kritikk fra enkelte hold over at man tar i bruk hund i jakten.

– Om sommeren er det svært vanskelig å finne spor, derfor mener vi det er riktig å ta i bruk slike jaktmetoder, sier statsministeren til NTB.

– Det skal ikke være ulv i dette området. Det skal være lav terskel for å ta ut ulv hvor de ikke skal være, legger hun til.

Neste artikkel

Hydro vurderer nytt reinseanlegg for å hindra skade på hjort