Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Regjeringen vil kutte i støtten til folkehøgskolene

For tredje gang på fire år foreslår regjeringen i statsbudsjettet for 2018 å kutte i støtten til landets folkehøgskoler.

For mange unge i Norge blir året på folkehøgskole en opplevelse for livet. Her er elever fra Molde folkehøgskole på dykkeekspedisjon. Foto: Håkon Hoem

Regjeringen foreslår å kutte støtten til folkehøgskolene med 25 millioner kroner. I tillegg foreslår regjeringen å kutte i studiestøtten til elevene totalt med 11 millioner.

– Skuffet

– Vi er svært skuffet over forslaget regjeringen legger fram i dag, sier Odd Arild Netland, daglig leder i Folkehøgskolerådet i en pressemelding.

Høsten 2017 startet over 7.700 elever på folkehøgskole. Det er ny rekord for tredje år på rad. Budsjettet tar ikke høyde for elevveksten, og som følge av dette mangler ytterligere ni millioner i budsjettet, skriver Folkehøgskolerådet.

Før stortingsvalget i september lovet både KrF, Venstre, SV og Senterpartiet å jobbe for økte midler til folkehøgskolene.

Roy Steffensen (Frp), leder av utdannings- og forskningskomiteen, skriver i en epost til NTB at kuttene i hovedsak vil ramme kortkursene skolene tilbyr.

– Kuttet vil først og fremst ramme kurs som linedance, bridge og meditasjon. Det bør ikke være en statlig oppgave å finansiere dette, skriver Steffensen.

– Mister tilskudd som alt er gitt

Annonse

Netland i Folkehøgskolerådet påpeker at regjeringen sa det samme i budsjettforslaget for 2015 og 2016.

– På denne måten vil skoler miste tilskudd de allerede har fått ja til i perioden fra 2014 til 2016. Det høres veldig merkelig ut å gå tilbake i tid, sier Netland til NTB.

Han mener at dersom det skal kuttes i støtten, må kuttene gjøres fremover i tid. Det betyr at det tredelte tilskuddet og rammebetingelsene må endres.

– Dette er den eneste måten å gjøre det på. Da vil det ramme alle folkehøgskolene, sier Netland.

Neste artikkel

Dale lovar snarleg post-avklaring