Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Over halve Hedmark og Oppland vil ha færre ulv

Nesten halvparten av innbyggerne i Hedmark og Oppland vil ha færre ulv, viser en ny meningsmåling. Samtidig ønsker rundt 15 prosent å utrydde den helt.

Mange i Hedmark og Oppland er skeptiske til ulven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

46 prosent av innbyggerne i Hedmark og 44 prosent av innbyggerne i Oppland mener det bør være færre ulver enn det er i dag. 17 prosent av hedmarkingene og 13 prosent av opplendingene vil utrydde ulven helt.

Det viser en meningsmåling InFact har gjort på oppdrag fra avisene Glåmdalen, Østlendingen, Oppland Arbeiderblad og NRK.

Symbolsak

– Ulvesaken har nok på mange måter blitt en symbolsak, sier samfunnsforsker ved Høgskolen i Innlandet, Jon Helge Lesjø, til NRK.

– Saken har det innebygd i seg at her er det storsamfunnet som overkjører lokale interesser, men vi vet jo foreløpig ikke om ulven kommer til å spille noen rolle i den kommende valgkampen, sier han.

• Les også: 21 sauer trolig tatt av ulv i Østfold

Innbyggerne i Nord-Østerdalen er mest skeptiske til ulven. Her mener 59 prosent at det bør være færre ulver enn i dag og 22 prosent at den bør utryddes helt.

– Det sammenfaller jo med de områdene man merker mest til ulven. Derfor er det heller ikke overraskende at det er på Hadeland folk er mest positive til ulv, sier Lesjø.

Annonse

Samtidig viser meningsmålingen at de yngste er mest positive til ulven, mens de over 65 er klart mest skeptiske.

For ulv på én betingelse

Hamar Arbeiderblad hadde i januar en lignende undersøkelse blant befolkningen i Hedmark.

• Les også: Minst fire ulvekull i Norge i vinter

Den viste at 76 prosent av innbyggerne i fylket vil ha ulv, så lenge den blir aktivt forvaltet.

Også i den undersøkelsen var nordøsterdølene de mest ulvekritiske. I denne undersøkelsen ville 36 prosent av de spurte i Nord-Østerdalen utrydde ulven.

Neste artikkel

KrF meiner NRK ikkje skjønnar samfunnsoppdraget sitt