Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Lokalavis felt i PFU for anonym ulvehets

Avisa Glåmdalen ble felt i Pressens Faglige Utvalg for en tekstmelding med et fiendtlig innhold som var rettet mot ulvedebattant Berit Helberg. Slike innlegg kan ikke trykkes anonymt, er konklusjonen.

Denne krabaten er svært omdiskutert i Norge. Det fører også til sterke uttalelser - og nå har Pressens Faglige Utvalg tarr for seg anonymisering av en av disse uttalelsene. Foto: Felix André Skulstad / Mostphotos

Alle som har dekket feltet rovdyr eller deltatt i debatt om temaet, vet at det kan gå en kule varmt - og at det er sterke karakteristikker fra begge sider. I juni bragte avisa Glåmdalen en av disse kraftsalvene inn i sine spalter. I sin SMS-leserinnleggspalte, hvor folk kan sende inn meldinger med meningsytringer, brakte avisa 21. juni følgende melding: «SMS: Berit Helberg, du elsker disse massemorderne av noen ulver, ser jeg. Nå får du søke om visum til Russland og bosette deg der. Der er det masse ulv du kan leke deg med. Her i Norge skal all ulv utryddes.» Meldingen var underskrevet «Sauen».

Konflikt om innhold

Helberg reagerte på dette, og klaget forholdet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), som vurderer medier ut fra pressens etiske regler og Vær Varsom-plakaten. Utvalget behandlet saken tirsdag denne uken. I klagen skriver hun:

«Jeg reagerer på at Glåmdalen legger ut temmelig hetsende innlegg i debatten stilet til mitt navn, lagt ut anonymt. Jeg tar gjerne juling i debatter men godtar ikke anonyme innlegg på denne måten.»

• Les Reidar Almås' innlegg: «Kor kjem dette hatet mot sauebøndene frå?»

Avisa, på sin side, skrev i sitt svar at de ikke kunne se at meldingen er hetsende eller drittkastende, «sett i lys av innlegg klageren selv har hatt på trykk i Glåmdalen.» De har selv lagt ved noen av disse innleggene, hvor blat annet dette gjengis:

«Det går nok mange jegere med ballespreng og håp i sjela, for å bli med på bamsejakt.» «Norge, har vi blitt et land fullt av rovdyrhatende djevler uten vett og forstand?»«Buffeen som bøndene har satt ut billig til single rovdyr.»

– Må navngi

Konflikten sto om Vær Varsom-plakatens punkt 3.1, som sier at kilden for informasjon som hovedregel skal komme fram, med mindre det er gode grunner for at den bør være anonym. Glåmdalen skriver i sitt svar at punktet etter deres syn handler om journalistisk stoff, ikke meningsytringer.

Annonse

Dette er PFU helt uenige i.

– Også debattinnlegg skal normalt signeres med fullt navn, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen igårsdagens møte, ifølge medienettstedet Medier24.

• Les også: Over halve Hedmark og Oppland vil ha færre ulv

Nettstedet siterer også uttalelsen, hvor utvalget skriver: «Innlegg som inneholder sterke personangrep, skal som hovedregel undertegnes med fullt navn. Det er ikke godtgjort at «Sauen» i det foreliggende tilfellet hadde noe spesielt behov for personvern, noe som kunne gjort anonymiseringen forståelig.»

De har ikke tatt stilling til selve innholdet i meldingen, eller om avisa burde trykket det i utgangspunktet. Fellelsen betyr at avisa må trykke informasjon om at de er blitt felt og hvorfor, med en beklagelse.

Neste artikkel

Aftenposten: KrF og regjeringspartiene enige om oppgavene i regionreformen