Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kan bli nektet forsikring på ulykkesutsatte steder

Om en velger å bosette seg på et sted med høy risiko for naturskader, kan man i framtiden bli nektet forsikring.

Utvik etter uværet og flommen som raste mandag. Store ødeleggelser etter vannet som har herjet. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix

– Forsikring skal dekke uventede hendelser. Men om de samme stedene blir utsatte for ekstremvær gang etter gang, vil forsikringsbransjen mene at det ikke er uventa lenger. Dermed blir det et samfunnsansvar å dekke skadene, ikke et forsikringsansvar, sier fagsjef Mia Ebeltoft i Finans Norge til Bergens Tidende.

Hun mener også at forsikringsbransjen og kommunene må samarbeide bedre, og at kommunene må innse at forebygging lønner seg i lengden.

Nye analyser

Ebeltoft er en av 101 eksperter som har bidratt med analyser til en rapport gitt ut av Norsk Klimastifting tidligere i år. Forsikringsnæringen blir dratt fram som en av bransjene som vil gå gjennom størst endringer som følgje av klimaendringene, ifølge ekspertene.

Du kan lese hele rapporten her.

Forsikring kan bli dyrere for folk som bor i utsette områder, som Utvik som denne uken ble rammet av flom. I tillegg kan man ende opp med en situasjon der enkelte bosteder ikke kan få forsikring i det hele tatt, ifølge finansnæringa.

Lovet hjelp

Onsdag var energiminister Terje Søviknes (Frp) på befaring i flomrammede Utvik i Stryn kommune i Sogn og Fjordane.

Annonse

Da lovet han at storsamfunnet skal hjelpe til med gjenoppbyggingen.

– Nå har de vært gjennom den mest kritiske fasen – med sikring av liv og redningsarbeid. Nå starter gjenoppbyggingen, og da blir det en dialog mellom lokale og statlige myndigheter, sier han til NTB.

Onsdag ettermiddag var det kommet inn 52 skader til Gjensidige forsikring. Hovedorganisasjonen Finans Norge hadde ikke fått innrapportert tall fra bransjen samlet, men går god for Gjensidiges anslag på at det totale skadeomfanget trolig vil komme opp i 200 skader, og at det samlet er snakk om store erstatningsbeløp.

– Det er for tidlig å si noe om den totale kostnaden, men som bildene fra området viser er det store lokale ødeleggelser. Erstatningssummene vil nok fort komme opp i et tosifret millionbeløp, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige til NTB.

Neste artikkel

Strengare kontroll mot ulovleg sal av kongekrabbe