Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Godt driftsresultat i kommunene

Driftsresultatet i kommunesektoren ligger an til å bli over 4 prosent i 2016, viser en undersøkelse KS har gjort. Det gleder kommunalministeren.

KS-leder Gunn Marit Helgesen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er klart bedre enn tidligere. Økningen skyldes i stor grad en skattevekst på 6 milliarder mer enn beregnet, heter det i en pressemelding fra kommunenes organisasjon. Oslo er ikke med i undersøkelsen.

Styreleder Gunn Marit Helgesen sier det sterke resultatet som kommer fram i regnskapsundersøkelsen, er gledelig.

– Det er likevel viktig å minne om at en stor del av de økte inntektene er engangsinntekter for 2016, inntekter som skyldes tilpasning til skattereformen. Dette er penger kommunene verken kan eller vil bruke til sin vanlige drift, sier hun.

– Nå er fasiten her

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener, de store engangsinntektene til tross, at det gode resultatet skyldes flere ting.

Annonse

– Resultatet kommer av et godt kommuneopplegg fra regjeringen, god skatteinngang og god økonomistyring i kommunene. Det gir kommunene rom til å videreføre de gode velferdsordningene, sikre nye investeringer og sikre en bærekraftig økonomi, konstaterer han fornøyd og peker på kommuneresultatene nå i to år på rad har vært de beste siden 90-tallet.

– Bør frigi eiendomsskatten

Lederen av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), mener at de ny kommunetallene fører til at flere kommuner gir slipp på eiendomsskatten.

– Med så gode resultater forventer jeg at kommunene som har eiendomsskatt, bruker handlingsrommet til å redusere eller fjerne eiendomsskatten. Det er ingen argumenter for å beskatte boligene til folk når kommunene går med rekordoverskudd, mener Njåstad.

Neste artikkel

Distriktspartiet KrF har mistet fotfeste i distriktene