Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Får kjørenekt etter traktorpåkjørsel

En mann er i Hedmark tingrett fradømt retten til å kjøre - både førerkortpliktig og ikke-førekortpliktig motorvogn - for alltid, etter å ha kjørt over en bil med traktor. Mannen er dømt for bildrap tidligere.

En mann er fradømt retten til å kjøre livet ut etter en påkjørsel med traktor. MERK: Bildet er tatt i Brumunddal, men traktoren på bildet har ingenting med traktoren nevnt i saken å gjøre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Den dømte hadde forsøkt å anke en dom fra tingretten, som fastslo at han for resten av livet skulle nektes å føre motorvogn, uavhengig av om den krevde førerkort eller ikke. Anken ble nektet fremmet av Eidsivating lagmannsrett tidligere i april, og dommen blir dermed stående.

Kjørte på bil

Hendelsen som gjorde at han mistet retten til å føre motorvogn for all framtid, skjedde i oktober i fjor. Da skal mannen ha kjørt traktor i Ringsaker i arbeids øyemed, vekta på traktoren med last var på ca. 15 tonn, ifølge tingretten.

Rett ved jernbaneovergangen i nærheten av Brumunddal, hørte han et smell fra hengeren, som han tidligere hadde hatt problemer med hjulet på. Han snudde seg for å se hva som hadde skjedd, og fortsatte samtidig å kjøre framover med en hastighet på 10-20 kilometer i timen.

• Les også: 174 ganger holdt tog og traktor på å krasje

Mens han kjørte framover, traff traktoren en personbil som kom kjørende i motsatt retning på veien. Personbilen kjørte inn til siden for å slippe fram traktoren, men fikk likevel forhjulene opp på panseret og taket. Ifølge retten ble bilen skjøvet halvannen til to meter bakover og delvis ned i grøfta, og taket på førersida ble klemt ned. Den fornærmede i saken mener selv at han reddet livet ved å kaste seg over mot passasjersetet, og retten konkluderte med at risikoen for at han kunne dødd i ulykken, var reell.

Føreren av traktoren sier at han ikke hadde sett bilen før han snudde seg bakover mot hengeren, og dermed først så den da han snudde seg tilbake rett før sammenstøtet. Han tråkket på bremsen, men det var for seint. Den dømte hjalp deretter sjåføren av personbilen med å komme seg ut og med å tilkalle nødetatene.

Tidligere dømt

Annonse

Mannen selv mente at han ikke hadde anledning til å stoppe før ulykken, og at det ville være uaktsomt å ikke snu seg når hengeren lagde en slik lyd. Retten var uenig i at han ikke hadde kunnet stoppe, med tanke på den lave farta han kjørte i, og mente dessuten at han burde ha stoppa traktoren straks han hørte et smell fra hengeren, framfor å snu seg og fortsette å kjøre.

Han er tidligere dømt - både i 1999 og 2005 - for å ha forvoldt noens død ved bruk av bil, og mistet etter dommen i 2005 også retten til å føre motorvogn fra 2006. Denne retten fikk han tilbake i 2015. I mellomtiden var han bøtelagt to ganger for kjøring uten førerkort. Da det første forholdet fant sted i 1999, var mannen såvidt 18 år.

• Les også: Tog kjørte på Nortura-lastebil med storfe

Retten mente denne gangen at han igjen har utvist uaktsom kjøring, og at han må miste retten til å kjøre noen form for motorvogn for alltid. Den dømte påpekte at han er helt avhengig av å bruke kjøretøy i jobben, men det har retten valgt å ikke legge noen vekt på. Han ble ikke dømt til fengsel, kun fradømt retten til å kjøre.

Lagmannsretten avviste altså mannens anke uten behandling, da de mente at anken ikke kom med noen nye elementer som tilsier at tingrettens dom var feil.

Neste artikkel

Ikke fornøyd med det nye vernet på Dovrefjell