Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

75 reinsdyr påkjørt av godstog

75 reinsdyr døde da de ble påkjørt av et godstog sør for Mosjøen lørdag. Bane Nor hadde forsikret reineieren om at toget skulle kjøre sakte forbi strekningen.

Reinsdyr langs veien i Mo i Rana. Lørdag ettermiddag/kveld ble en flokk reinsdyr påkjørt av et godstog nær Kvalfors sør for Mosjøen. 63 reinsdyr omkom i sammenstøtet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var Helgelendingen som først omtalte ulykken som skjedde ved Kvalforsbrua mellom Eiterstrøm og Mosjøen på Helgeland.

Reineieren kontaktet ifølge NRK Bane Nor flere ganger og ble forsikret om at toget skulle kjøre sakte forbi strekningen der dyrene oppholdt seg. Toget mottok aldri beskjeden.

– Vi som er reineiere, har et tett forhold til dyrene våre. Jeg er så arg at jeg nesten blir svimmel, sier reineier Ole Henrik Kappfjell.

Ifølge Kappfjell ble et av de påkjørte dyrene hengende fast på lokomotivet, og ble med toget helt til stasjonen i Mosjøen.

Les også: Så langt er det felt 49 reinsdyr i den statlige jakten for å utrydde villreinstammen i Nordfjella

Reineierne jobber for tiden med å få dyrene sine til Sjåmoen for å skille dem, og for å transportere dem til vinterbeite på kysten.

Områdedirektør Thor Brækkan i Bane Nor beklager, og sier det nå blir en erstatningsprosess. Brækkan bekrefter at meldingen fra reineier ble lagt inn i systemet, men at den ikke kom fram grunnet en teknisk svikt.

– Da det ble oppdaget at beskjeden hadde forsvunnet, prøvde de å ringe toget. Da var det dessverre for sent, sier Brækkan til NRK.

Annonse

Vefsn-politiker Carola Karl Urvik (V) reagerer sterkt på hendelsen og krever at lokalpolitikere, ordfører, Mattilsynet og Bane Nor må komme på banen for å drøfte hvordan slike tragedier kan unngås før man har fått et viltgjerde på plass.

Les også: 14 kyr påkjørt av tog i Sør-Trøndelag

Avlivet og destruert

Pressevakt Dag Svinsås i Bane NOR bekrefter til Nationen at påkjørselen fant sted lørdag kveld, litt etter klokka 17.00.

Ifølge Svinsås skal det ikke ha medført store forsinkelser som følge av påkjørselen, og opplyser om at det var et nordgående godstog som traff dyrene.

– De dyrene som er skadet blitt avlivet og destruert, sier Svinsås til Nationen.

– En togpåkjørsel av dette omfanget er svært sjeldent – om ikke unikt. Jeg har aldri registrert lignende påkjørsel tidligere, sier Svinsås.

Neste artikkel

Dette er kandidatene til årets lokalmatgründer