Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Giftig skiglede

Miljøgifter: Smurning med fluorkarboner har blitt skisportens nye doping, skriver innsenderen. Foto: NTB scanpix

Tusenvis skal de neste ukene delta i over hundre skirenn over hele Snø-Norge. Men i lyng og mose etterlater de seg et spor av farlige miljøgifter.

Merker som SWIX tjener i dag gode penger på miljøgiftig skismøring. Smøringen med såkalte fluorkarboner glir fortere, og har blitt skisportens nye doping. Nå i Vinter-OL brukes det i alle renn.

Man vinner noen sekunder i sporet, men de som arbeider i smøreboden, sportsbutikkene eller fabrikkene (ofte i fattige land) blir taperne når de utsettes for giftige avgasser.

Når stoffene kommer inn i kroppen eller ut i naturen, er de nær sagt umulig å bli kvitt. De lagres i blod og fettvev, og hoper seg opp i drikkevann og natur. Hos pattedyr kan miljøgiften gi lever- og fosterskader, og svekket immunforsvar.

Annonse

Fluorgifter finnes i alt fra barneklær, til kosmetikk og elektronikk. Ikke engang tanntråden din får unnslippe! Dette økende omfanget av miljøgifter er en av verdens store miljøproblemer.

Vi i Framtiden i våre hender mener Ola Elvestuen (V) som ny miljøvernminister, må gi Norge ledertrøya i kampen mot miljøgifter: Han må jobbe for et snarlig forbud mot fluorgifter i EU, og høye, effektive avgifter i Norge. Det vil sette fart på utviklingen av «snille» alternativer.

Men det politiske arbeidet tar tid. Swix, Skiforbundet og skiheltene og resten av skisporten kan og må gå foran: Norske skirenn må bli fluorfrie. Vinter-OL i Beijing i 2022 må bli giftfritt. Det koster lite for skisporten, men vil bety mye for skigleden. Vi heier på et giftfritt Norge!

Neste artikkel

Helsen til hjortevilt betyr mye for meg og deg