Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

En fraværsgrense som virker

Riktig: Det var riktig å innføre fraværsgrensen, skriver kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Elevene i videregående skole er mye mindre borte enn før. Det viser at det var både riktig og viktig å innføre fraværsgrensen.

Til tross for mye bråk og protester innførte regjeringen i fjor høst en fraværsgrense i videregående skole. Elever som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag får som hovedregel ikke karakter i faget. Denne uken kom tall fra Utdanningsdirektoratet som viser at fraværet har gått dramatisk ned etter innføringen av fraværsgrensen. Fravær i hele dager har sunket med 40 prosent, og fravær i timer har sunket med 33 prosent.

I sin leder fredag forrige uke kommer Nationen med flere feilaktige påstander om fraværstallene. Avisen hevder at antallet elever som ikke har fått karakter i et fag har økt. Dette er ikke riktig. Tallene fra Utdanningsdirektoratet gir grunn til optimisme også her. Både antallet og andelen elever som ikke får karakter i ett eller flere fag har gått ned. Det er også færre elever som slutter i løpet av skoleåret.

Annonse

Nationen har også misforstått hva fraværstallene i seg selv viser. Avisen hevder at regjeringen «ser ut til å mene» at fraværsgrensen som ble innført høsten 2016 har ført til at færre droppet ut av videregående skole i perioden 2011-2016. Dette er feil, og selvsagt heller ikke mulig.

Det er for tidlig å si om fraværsgrensen vil påvirke frafallet i videregående skole på lengre sikt. Men det er grunn til å være optimistisk. Og det er all grunn til å skrive «la stå» med store bokstaver bak fraværsgrensen.

Neste artikkel

Prioriter leirskulen