Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Velgerne vil helst ha Marit Arnstad som leder for Senterpartiet

Med kun 12 prosent oppslutning, forbigås Navarsete av både Ola Borten Moe med 20 prosent og Marit Arnstad med 17 prosent. Minst oppslutning har Trygve Slagsvold Vedum, med to prosent.

1.000 personer er spurt i undersøkelsen, men bare de som svarte at de stemte Senterpartiet ved forrige valg, danner grunnlaget for tallene som viser Sp-velgernes preferanser. Partiet fikk 6,2 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2009.

Se alle tallene fra undersøkelsen her.

- Jeg har en utfordring, men jeg har vært tydelig på at det er landsmøtet som velger partileder. Så det er opp til landsmøtet å bestemme. En åpen lederdiskusjon er helt ok, men verken Marit Arnstad eller Ola Borten Moe vil stille opp som lederkandidater, så vidt jeg har forstått, sier leder av Senterpartiet Liv Signe Navarsete.

Les også: Ny dårlig måling for Navarsete

Hun tror resultatet kan være preget av alt partiet har vært igjennom denne høsten. Utover det tror hun ikke rollen som kommunalminister gagner henne når det kommer til popularitet.

Les også: Navarsete sier unnskyld til Borch

- Jeg har mange ganger sagt at om jeg ville vært populær burde jeg fortsatt som samferdselsminister. Vei, bane og bredbånd er lettere å bygge image av enn det å være kommunalminister. Folk er utrolig opptatt av samferdsel, og det er mange tydeligere profilsaker innen det området, sier Navarsete.

Aktuell men lite populær- Det er interessant å se at den mest aktuelle kandidaten til nå, Liv Signe Navarsete, er blant de minst populære hos befolkningen generelt, sier valgforsker Torill Aalberg ved NTNU.

Barometeret viser at Navarsete til tross for 12 prosent oppslutning totalt, har 15 prosent oppslutning blant Sp-velgere.

- Heldigvis for henne er det ikke hele befolkningen hun trenger å overbevise. Det er Sp-velgere og potensielle Sp-velgere, sier Aalberg.

Sp vil ha ArnstadSelv om det er Borten Moe som går av med størst oppslutning, leder han ikke blant partiets egne. Blant Sp-velgerne ønsker 42 prosent Marit Arnstad som leder, 15 prosent Liv Signe Navarsete og 15 prosent Ola Borten Moe.

- Da Arnstad hadde sin gjeninntreden i politikken i høst, på nasjonalt plan, ble hun beskrevet som en redningsperson. Jeg ser ikke bort fra at mange som stemmer Senterpartiet lar seg farge av det, og tror hun kan samle og lede partiet på en god måte i tiden framover, sier Aalberg.

15 % vil ha Liv Signe ?Navarsete som partileder.

Annonse

Leder av Senterungdommen, Sandra Borch, roser også Arnstad for sin gode politiske innsats denne høsten.

- Arnstad er en dyktig politiker, og hun har vært en god profil i Senterpartiet tidligere. Men hun har sagt klart ifra at det ikke er snakk om at hun vil inn i en lederdebatt , sier hun.

Nationen har vært i kontakt med både Arnstad og Borten Moe. Ingen av dem ønsket å kommentere resultatene i barometeret.

Les også: I september var Arnstad og Borten Moe like mye ønsket som Sp-leder

- Liv Signe Navarsete er leder i Senterpartiet. Marit Arnstad er ingen aktuell lederkandidat, sier statssekretær Sigrid Handegard (Sp) på vegne av Arnstad.

Sitter i dagens regjeringBåde Borten Moe, Navarsete og Arnstad er populære blant dem som stemmer på Arbeiderpartiet. De får henholdsvis 19, 20 og 29 prosent oppslutning.

- De er alle tre profilert kandidat i regjeringen, som har markert seg godt og vist hva de kan få til, sier Aalberg.

Valgforsker Frank Aarebrot er enig.

- Siden Arbeiderpartiet er det ledende regjeringspartiene og alle de tre kandidatene sitter i regjering er det naturlig at de er populære hos partiets velgere, sier han.

Borten Moe peker seg også ut som den mest populære blant dem som stemmer Høyre, med 32 prosent oppslutning.

- Han har et image av å være tilhenger av borgerlig samarbeid. Selv om han aldri har sagt det rett ut, så har mange fått det med seg og tatt det med i beregningen når de sier hvem de vil ha som leder for partiet, sier Aarebrot.

Neste artikkel

Steinar Reiten (KrF)