Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vedum vil ha EØS-debatt etter brexit

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener en diskusjon om EØS-avtalen er på sin plass etter brexit. Han etterlyser en åpen og fordomsfri debatt om hva som vil tjene Norge best.

Trygve Slagsvold Vedum gjentar at det er åpenbart at brexit bør føre til en ny EØS-debatt i Norge. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

– Det er en helt ny virkelighet når Europas nest største økonomi går ut av EU. Samtidig er Storbritannia vårt største eksportmarked. Vi mener det vil måtte bli en debatt om vår tilknytning til EU. Istedenfor å se på det som et problem, må vi se på det som en mulighet, fordi vi vil få den mektigste allierte vi kan få i europeisk sammenheng hvis vi orienterer oss mot Storbritannia, sier Vedum til Dagens Næringsliv.

Les også: Sp-aksjon skal stoppe storkommunene

Britenes statsminister Theresa May sa i helga at det ikke er aktuelt å bli en del av EØS etter brexit. Det inspirerte Vedum, som sier EU- og EØS-motstanden vil bli en stadig viktigere sak for partiet framover.

Senterpartiet har samtidig ambisjon om å sitte i regjering.

– Vi setter ikke absolutte krav, men vi må ha en åpen og fordomsfri debatt om hva som tjener Norge best. Vi må sammen med Storbritannia arbeide for en bedre avtale. Det blir en viktig sak i regjeringsforhandlinger, selvfølgelig, sier Vedum.

Annonse

Les også: Mehl og Sandtrøen kjempar om plassen bak Vedum

Han krever at regjeringen kommer til Stortinget med en redegjørelse om hvilken vei Norge bør følge etter brexit.

Aps utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt vil ikke kommentere konsekvensene av Sp-lederens EØS-standpunkt for fremtidige forhandlinger. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997