Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Utsetter trolig glyfosat-avgjørelse

EU-komiteen som skulle behandle fornyelse av glyfosat-fornyelse, utsetter avgjørelsen til senere i år, ifølge EU-kommisjonen.

Glyfosat-konflikten har vært langvarig i Europa. Bakgrunnen er at EU kun godkjenner bruk av sprøytemidler, medisin osv. for en periode av gangen.

Dermed må godkjenningene fornyes jevnlig, og for glyfosat sin del, den aktive ingrendiensen i sprøytemiddelet Roundup, har det betydd utallige runder i EU-systemet og at det som vanligvis er en formalitet har utviklet seg til en kamp mellom dem som mener glyfosat er helt sentralt for landbrukets inntjening, og dem som mener stoffet forurenser både jorda, maten og folk.

Utsetter avgjørelsen

Den foreløpig siste runden på dette skulle tas denne uka i EUs stående komité for planter, dyr, mat og fôr, men de kommer bare til å diskutere saken, ikke stemme, melder EU-kommisjonen. Alle medlemsland har plass i komiteen.

– Avhengig av hvordan diskusjonen utvikler seg, vil det bli avholdt et annet møte for å diskutere saken, og muligens stemme over den. En avgjørelse vil nok være tatt innen utgangen av året, når den nåværende godkjenningen til stoffet går ut, sier en talskvinne for kommisjonen til Reuters.

Les også:Monsanto kastet ut av EU-parlamentet

Kommisjonens forslag er at stoffet godkjennes for ti nye år. De har sagt at de ikke vil presse gjennom dette med mindre de får med seg medlemslandene. Flere medier skriver at de har endret dagsordenen fra møtet fra votering til diskusjon fordi de har innsett at de kan risikere å ikke få flertall.

Nord mot sør

Det har vært knyttet stor spenning til avgjørelsen, ettersom det kreves et såkalt kvalifisert flertall. Det vil si at mer enn halvparten av landene må stemme for, og at disse landene må utgjøre 65 prosent av unionens totalte folketall. Derfor teller de mest folkerike landenes stemmer mest, to av de «fire store» må stemme for godkjenning for at forslaget skal gå gjennom.

Også EØS-land kan delta i diskusjonen, ettersom de blir bundet av vedtaket. Norge er for å beholde godkjenning for glyfosaten. Det samme er vårt naboland, Sverige:

Annonse

• Les også:Macron bombarderer EU med reformforslag

– Regjeringen støtter kommisjonens forslag. Det innebærer altså at Sverige kommer til å stemme ja, gitt av avstemningen handler om forslaget slik det foreligger nå, skriver politisk rådgiver Anders Mankler hos Sveriges miljødepartementet til Landbrukets Affärstidning.

Landene i sør er derimot mye mer skeptiske.

Tyskland kan avgjøre

Frankrike har varslet at de vil stemme nei til fornying.

– Frankrike vil stemme imot fornyet godkjenning av glyfosat til ti nye år grunnet usikkerheten knyttet til farene ved stoffet, sier en talsperson for det franske departementet for økologi, bærekraftig utvikling og energi, til nyhetsbyrået AFP. Landet har 13 prosent av befolkningen i EU.

• Les også: Bonde hevder han er utsatt for kornsabotasje med glyfosat

Italienske myndigheter har også uttrykt skepsis, men ikke avklart spesifikt hva de vil stemme. Det tyske standpunktet er kanskje det mest usikre, ettersom de tidligere har stemt nei, men også tidligere avstått fra å stemme. Merkel vil videreføre godkjenningen, men det er usikkert om hun får med seg flertallet etter valget i Tyskland nylig.

Storbritannia har stemt ja og støttet kommisjonen, men har ikke per nå varslet hva de vil stemme. EUs landbrukskommissær er irsk, og skal ha gode kontakter hos britiske landbruksmyndigheter.

Neste artikkel

Skjøt ulv – visste ikke at den var genetisk viktig