Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Debatt: «Ulven er en ressurs»

Får støtte: Ulven. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

En gang var det viktigste for folk i distriktene å utnytte de lokale resursene for å skaffe seg et levebrød. Nå har dette tilsynelatende forandret seg til et hylekor om statlige overføringer. Dagens leven omkring ulven er et eksempel.

Folk har ikke blitt skadet av ulv i Norge på mer enn 200 år. Ulvesonen dekker bare fem prosent av landets areal. Jegerne tar de største og friskeste av elg og hjortedyr, ulven tar de syke og svakeste, og bidrar slik til å holde arten frisk og sterk.

Vi har ca 80 ulver her i landet og det er gitt tillatelse til å felle 15 dyr, men så har det reist seg et høyrøstet krav om at mange flere må felles. Miljøvernminister Vidar Helgesen hevder at 15 er det norsk lov og Bernkonvensjonen tillater. Dette har så utløst et ufattelig og latterlig hylekor.

Hvorfor? Forklaringen er trolig så enkel som at norske mødre i generasjoner har skremt barna sine med ulven. Bjørnen var rund og koselig, men ulven et forferdelig utyske. Dette sitter åpenbart fast hos mange.

Annonse

For en som har drevet med sau i Norge, levd i flere år i Afrikas villmark og sett hvordan folk forsvarte kveget mot løver, leoparder og hyener med sverd i hånd eller en kraftig kjepp, blir dette underlig. De forsvarte seg og sitt, men jeg hørte aldri noen som mente at løvene og de andre rovdyrene burde utryddes. En ulv blir som en snill pusekatt sammenliknet med en løve. Likevel har vi altså mange som åpenbart lider av intens ulveskrekk her i Norge.

I Afrika utnytter de dyrelivet som grunnlag for en meget lønnsom turisme. Det har de også begynt med i Sverige og Finland. I Nord–Norge driver de med hvalsafari. Tenk om folk her på Østlandet som er så heldige å ha en ulvesone kunne gjøre det samme, i stedet for å oppføre seg som livredde kaniner paralysert av ulvefrykt. Hvilken opplevelse ville det ikke være å sitte i f. eks. Trysil eller Rendalen en måneskinnsnatt og høre ulvene ule, ikke minst for folk fra Europas storbyer? Hvilken magnet for turistindustrien!

Neste artikkel

Norsk mat er kulturarv