Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulv markerer revir i Østmarka ved Oslo

To ulver går sammen i Østmarka, og minst en av dem markerer revir. Det kan bety at Østmarka får sin egen ulvefamilie til våren.

Statens naturoppsyn (SNO) har sendt avføringsprøver fra de to ulvene til Rovdata i Trondheim for DNA-analyser.

- DNA-analysene kan fortelle oss hvilke ulver det er snakk om og hvor de kommer ifra. Prøvene er fortsatt ikke ferdig analysert, men vi regner med å få svar innen relativt kort tid. At det er revirmarkering betyr at det trolig er snakk om en hannulv og ei tispe, og at ulvene trolig har laget seg et hjemmeområde, sier fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla i en melding på hjemmesiden til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Mulighet for valper

Ulver har løpetid i februar. At ett eller begge dyrene markerer revir og har laget seg et hjemmeområde, gir derfor muligheter for valper til våren. Forutsatt at det er en hann og en hunn som har slått seg til i Østmarka.

Ifølge SNO har en hannulv holdt til i Østmarka siden august i fjor, og rovviltansvarlig i Akershus, Jan Wilberg, regner med at det er den som har fått besøk.

Annonse

- Hvis disse velger seg revir i Østmarka vil de skyve all annen ulv ut av området. Da kan vi se tre til fire ulvevalper til våren, men er det to hanner er de nok borte igjen til våren, sier Wilberg til rb.no. Avisen skriver også at leder i viltnemnda i Rælingen kommune, Arne Selman, har tatt bilder av ulvespor ved Ramstadsjøen i Rælingen.

I ulvesonen Østmarka ligger i kommunene Oslo, Lørenskog, Rælingen, Enebakk og Ski. Hele området ligger innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv, der Stortinget har bestemt at det kan være ulv fordi konfliktene med sau på beite ikke er for store. Stortinget har bestemt at det innenfor ulvesonen totalt skal være tre årlige ynglinger hvert år. I 2012 er det til nå påvist to helnorske ulvekull.

I mars i fjor bekreftet miljøvernminister Bård Vegar Solhjell at det er fritt fram for ulv i Østmarka. Avklaringen kom etter at en hannulv hadde holdt seg i området i minst fem uker. Den streifet senere over større deler av Akershus, før den via Oppland og Nordmøre bega seg til Trøndelag, en distanse på om lag 500 kilometer i luftlinje. Ruten ble kartlagt ved sporing og funn av avføring.

Ifølge Fylkesmannnes miljøvernavdeling vil ulv normalt ikke utgjøre en trussel for verken mennesker eller hunder, men kan i enkelte tilfeller angripe hunder. Ulven som befant seg i Østmarka sist vinter, ble knyttet til drapet på en elghund nordøst i Oslo i begynnelsen av mars.

Neste artikkel

Kommune bevilger 50 000 for å bruke helikopter i bjørnejakt