Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tre spørsmål til Frp om EØS

Utfordres: Frp, her ved parti­leder Siv Jensen. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Det er gledelig at Fremskrittspartiet sier et klart «nei til EU». Enda mer gledelig ville det være hvis Frp kunne avklare sitt ambivalente forhold til EØS-avtalen.

Parlamentarisk leder Harald T. Nesvik skriver i Nationen at Frp vil ha en tøffere europapolitikk. Han gir uttrykk for frustrasjon over politikere som framstår som «hardbarkede EU-motstandere», men som unnlater å ta dissens når man i det stille innfører tusenvis av EU-direktiver. Det er en frustrasjon som deles av svært mange.

Jeg velger å tolke utspillet som et signal om at Frp i kommende stortingsperiode aktivt vil bruke reservasjonsretten som ligger i EØS-avtalen, og at vi nå kan forvente en ny kurs fra partiet på dette området. Som regjeringspartner med det eneste norske partiet som går inn for norsk EU-medlemskap, Høyre, har Frp sikkert ikke hatt det enkelt.

Men mange av partiets velgere hadde nok forventet at Frp, med kontroll over finansministerposten attpåtil, hadde hatt ryggrad nok til å sette bom for norsk suverenitetsavgivelse til EUs finanstilsyn. Det kunne Frp ha gjort, men gjorde det som kjent ikke.

«Dersom inngåtte avtaler ikke gagner Norge må vi ta nødvendige grep», skriver Nesvik.

Les også: Frp-velgere mest skeptiske til EØS

Så sant! Et første grep må være å utrede hva EØS-avtalen faktisk har betydd gjennom 25 år. Kan vi regne med at Frp støtter Nei til EU i kravet om en NOU?

Annonse

Dersom Frp vil ha en tøffere europapolitikk, må partiet også bli tydeligere slik at velgerne forstår hva Frp egentlig mener. Frp vil ikke la seg overstyre av Brussel og vil forbedre EØS-avtalen på enkelte områder, skriver Nesvik, men på slutten av samme innlegg advarer han mot å sette avtalen i spill og hevder at «EØS-avtalen er helt nødvendig» for vekst og verdiskapning.

Unnskyld, Nesvik, men dette er langt ifra klar tale. Av hensyn til EU-motstanderne i eget parti og av hensyn til alle velgere, ber jeg om at du svarer på følgende spørsmål:

• Støtter Frp kravet om en utredning om EØS-avtalen? Hvis ja, vil partiet insistere på dette i en eventuell ny regjeringskoalisjon?

• Ønsker Frp en reforhandling av EØS-avtalen eller ikke? Hvis ja, vil dette være et ultimativt krav overfor eventuelle regjeringspartnere?

• Kan Frp love velgerne at de i kommende periode vil bruke vetoretten aktivt, og at partiet vil motsette seg ny avståing av suverenitet til f.eks. EUs energibyrå ACER?

På forhånd takk for konsise og tydelige svar!

Neste artikkel

KrF avslutter navnekrig – sier ja til Vestland fylke