Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Syriske bønder hardt rammet av krigen

Krigen går hardt utover Syrias matproduksjon. Infrastrukturen i landbruket har kollapset, og bøndene sliter i stadig større grad med å brødfø befolkningen.

Syriske bønder jobber på j et jorde i Ras al-Ain provinsen. Foto: Rodi Said / NTB / Reuters

Den humanitære krisen i Syria forverres av en økende mangel på landets viktigste basisvare – hvete. Arealene for dyrking av både korn og bygg har krympet i år igjen, advarer FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.

Kampene og bombene har ødelagt kornsiloer og vanningskanaler, og bøndene er i stadig større grad avhengige av nedbør for å vanne avlingene. I tillegg er de statlige såkornlagrene rundt om i landet hardt rammet.

Det innebærer at Syrias bønder bare har fått en tidel av de 450.000 tonnene med såkorn som trengs til sesongens avlinger.

Bistandsbehov

Kollapsen i landbrukssystemet betyr at Syria kan komme til å slite med å brødfø sin egen befolkning i mange år etter at kampene tar slutt. Behovet for internasjonal bistand vil derfor være betydelig også i framtida, påpeker FN.

– Det som bekymrer oss, er ikke svingningene fra ett år til et annet, men den urovekkende nedadgående trenden generelt, sier Eriko Hibi, FAOs hovedrepresentant for Syria.

Før borgerkrigen brøt ut hadde Syria hele 140 statlige oppsamlingssentraler for landbruket. I fjor var tallet nede i 22, ifølge den statlige organisasjonen som driver dem.

Stort underskudd

Samtidig sliter bøndene med å få landbruksvarene sine ut på markedet på grunn av krigen. Syriske bønder solgte i fjor drøyt 450.000 tonn hvete. Det er bare en liten andel av de 1-1,5 millioner tonnene som trengs for å dekke brødbehovet i regjeringskontrollerte områder alene, ifølge Reuters' kilder.

Til sammenligning kunne Syria produsere 4 millioner tonn hvete i et godt fredsår. Bare i fjor var landets hveteunderskudd på rundt 800.000 tonn, anslår FAO.

Annonse

Matmangelen rammer hardt i det krigsherjede landet, som før konflikten brøt ut i 2011, hadde 22 millioner innbyggere. Siden har millioner flyktet og flere hundre tusen syrere blitt drept.

Hungersnød

– Mange bønder vil ikke flykte eller gi slipp på jorda si, de ønsker å bli så lenge de kan. For å klare det må de være i stand til å produsere mat for å få endene til å møtes, sier Hibi i FAO.

FN slo tidligere i år alarm om at flere hundre tusen mennesker rammes av sult i beleirede områder flere steder i Syria.

Den nordøstlige provinsen Hasaka, som står for nesten halvparten av landets hveteproduksjon, er blitt rammet av voldsomme kamper mellom IS-krigere og den kurdiske YPG-militsen, som får luftstøtte fra USA.

Selger til regimet

Bonden Faisal Hejji i Ras al-Ain har i år bare sådd i to tredeler av matjorda han dyrket før krigen.

Jorda hans ligger i kurdiskkontrollert område, men likevel selger bonden sine avlinger til den syriske staten. Det er nemlig den eneste kjøperen som betaler godt nok, ifølge ham selv.

– Krigen har gjort at vi mister mye av de nødvendige ressursene, og når vi finner dem, er de kostbare, sier Hejji. (©NTB)

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997