Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stortinget får kontor i EU-parlamentet i Brussel

EU-delegasjonen som er i Norge for å ta i mot fredsprisen offentliggjorde i dag at det norske storting skal få et kontor i EU-parlamentsbygget i Brussel.

- Det at vi får flytte inn i parlamentsbygningen oppfatter jeg som meget positivt, og en svært raus invitasjon til oss som ikke er medlem av EU. Vi får dermed lettere tilgang til informasjon fra EU, og samarbeidet med EU-landene blir enklere, sier stortingspresident Dag Terje Andersen i en pressemelding.

Det var Andersen som mottok den overraskende kunngjøringen i dag fra EU-toppene José Manuel Barroso og Martin Schulz.

Stortinget har i dag et kontor i Norway House i Brussel.

Les også: Nær 500 EU-reglar inn i EØS-avtalen

- Jeg har allerede et godt samarbeid med mange av EU-landenes utsendinger i Brussel, men dette vil gjøre arbeidssituasjonen min enda lettere, og legge til rette for uformell dialog og naturlig samarbeid, sier Per Nestande, Stortingets medarbeider i Brussel.

Næringslivet positive

Annonse

- At Stortinget nå får et eget kontor internt i Europaparlamentet, er en god nyhet for norske interesser, og en anerkjennelse av hvor sentral betydning lovgivningen parlamentet vedtar har for Norge, sier EU-rådgiver og leder Erlend Engh Brekke i konsulentselskapet First Houses Brusselavdeling.

Brekke tror flyttingen åpner for et tettere og bedre samarbeid med EU.

Les også: - Mer kunnskap om EU er nødvendig

- Europapolitisk betyr dette at Stortinget i større grad kan operere uavhengig av Regjeringen i arbeidet med EU-saker, og få enda bedre informasjonstilgang. Neste skritt bør være at Stortinget styrker sitt eget, interne arbeid med behandlingen av EU-lovgivning, for eksempel ved at man debatterer pågående lovutvikling tidligere og vedtar en posisjon som kan legge føringer for Regjeringens arbeid med saken, sier han til Nationen.

Neste artikkel

Positive signaler fra Ap