Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Store jordbruksnasjoner er urolige for glyfosat-forbud i EU

Et forbud mot glyfosat i Europa kan føre til eksport-trøbbel.

Den argentinske landbruksministeren skriver i et brev til EUs landbrukskommissær Phil Hogan (bildet) at et forbud mot glyfosat trolig vil påvirke salg av soya fra Argentina til EU. Foto: Silvère Gérard/EU-kommisjonen

Flere land som eksporterer landbruksprodukter til Europa er i villrede om hva som kommer til å skje hvis EU innfører et forbud mot glyfosat, virkestoffet i verdens mest brukte plantevernmiddel Roundup. Det rapporterer den britiske bransjeavisa Farming UK.

Store jordbruksnasjoner som Australia, Brasil, New Zealand, Canada og Argentina prøver å få svar fra EU om hva som skjer med framtida til glyfosat.

Uroen sprer seg i disse landene for at deres eksportprodukter ikke lenger vil kunne selges i Europa, hvis glyfosat mister godkjenningen.

Uvisst hva som skjer

EU-kommisjonen jobber i disse dager med en fornyelse av godkjenningen av ugressmiddelet, men det er foreløpig uvisst hvor lenge en fornyet godkjenning vil vare – hvis det i det hele tatt lykkes å komme fram til en enighet i EU.

En avstemning om et kompromissforslag er planlagt 9. november. Dagens godkjenning utløper den 15. desember i år. EUs regulering av stoffet omfatter også Norge.

• Les også: «Vi kan snart slippe glyfosat i natur og mat. Vi kan få en hel del annet på kjøpet.»

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig å fornye godkjenningen med ti år, men forslaget fikk forrige uke ikke tilstrekkelig flertall blant medlemslandene.

En EU-bestemmelse fra 2005 EU vil enkelt kunne sette en stopper fra land som tillater bruk av glyfosat i jordbruket, skriver Farming UK.

Annonse

Et forbud mot glyfosat vil kreve at de tillatte grenseverdiene for stoffet i importerte matvarer vil bli lavere.

Argentina advarer

Den argentinske landbruksministeren Ricardo Buryaile skriver i et brev til EUs landbrukskommissær Phil Hogan at et forbud mot glyfosat trolig vil påvirke salg av soya fra Argentina til EU.

Også kjøp av soya fra Brasil kan bli påvirket; landet tillater at det finnes 20 milligram glyfosatrester i et kilo ferdig matprodukt.

• Les også: Det er fullstendig kaos i EU om hvorvidt glyfosat skal godkjennes. – Viser svakhetene i EUs beslutningsprosesser, sier Kathrine Kleveland.

Hvis glyfosat blir forbudt i EU, vil det føre til at det tillates 0.01 milligram glyfosat per kilo i et matprodukt, ifølge Farming UK. Denne mengden grenser ned mot hva det er mulig å påvise.

Frykt for at glyfosat kan være kreftframkallende har gjort stoffet svært kontroversielt i flere av EUs medlemsland.

Neste artikkel

Gården er en suveren arena for læring og omsorg – bruk den!